Bio sam prinuđen da prodam Kopernikus 1

Nikada nisam želeo da izađem iz posla sa kablovskim operaterom, ali sam bio prinuđen.

Naime, po ugovoru koji sam sklopio sa većinskim vlasnikom Kopernikusa, englesko-poljskim investicionim fondom Abris, njihova odluka da prodaju svoj deo obavezivala je i mene da to učinim sa svojih 49 odsto vlasništva. Dakle, Abris je rešio da proda Kopernikus i ja sam morao da učinim isto sa svojim delom, kaže za Danas Srđan Milovanović, novi vlasnik TV Prva i O2.

Da li je neko na Abris vršio pritisak da prodaju operatera? Čime je bila motivisana njihova odluka da prodaju Kopernikus?

– Naravno da niko nije vršio pritisak. Kako bi i mogao? NJihov interes, kao i svakog investicionog fonda, jeste čist profit.

Podaci Antimonopolske komisije govore da je Kopernikus imao znatno manje korisnika nego što je direktor Telekoma tvrdio, ispod 40.000 hiljada, i da je samim tim Telekom pretplatio vašeg operatera?

– To nije tačno. Kopernikus je imao 150.000 korisnika i prodat je po manjoj ceni nego što je vredeo. Ako je englesko-poljski investicioni fond pre 2,5 godine otkupio mojih 51 odsto za 100 miliona evra, jasno vam je kolika je vrednost Kopernikusa. Ne znam odakle su ti podaci o broju korisnika izvučeni, možda od pre dve, tri godine, ali danas stvari stoje drugačije. Sa Telekomom sam imao duge i iscrpne pregovore o prodaji. Trajali su više od šest meseci.

Predsednik Vučić je podržao vašu kupovinu postavljajući pitanje „da li treba Đilas i Šolak da se šire po Srbiji“. Šta mislite o tome?

– SBB drži više od 50 odsto tržišta u Srbiji, a pritom ne posluje profesionalno. Ucenjuje manje operatere. Ukoliko neko želi da kupi Sport klub, oni ga uslovljavaju da mora da uzme i N1. Da sam vlast, bio bih znatno rigorozniji prema njima.

Da li to znači da ste TV Prva i O2 kupili da se Đilasov i Šolakov „medijski monopol“ ne bi širio?

– Apsolutno ne. Ja sam biznismen, nemam veze sa politikom i moj interes je profit. Nikada nisam bio član ni jedne stranke, niti ću biti.

Ali vaš brat Zvezdan Milovanović je visoki funkcioner SNS. Tvrdite da niko iz SNS, pa ni on, nisu uticali na vašu odluku da kupite dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. Da li ste ikad razgovarali sa Aleksandrom Vučićem?

– Vučića u životu nisam upoznao, možda smo se videli na nekim prijemima, ali nismo ni u kakvoj komunikaciji. Mislim da ga čak ni moj brat nije nikada upoznao. Bavim se privatnim biznisom 30 godina i sam odlučujem gde ću da investiram novac. Imam više od 20 firmi u Srbiji koje se bave različitim poslovima, od građevine, preko energetike do proizvodnje. U mom vlasništvu je i hotel Prag. Više od 95 odsto biznisa vodim u Srbiji i u ovoj zemlji plaćam porez. Sada sam dočekan na nož jer sam ponovo uložio u Srbiji, a mogao sam da kupim hotel u Majamiju i da živim mirno i srećno do kraja života.

Zašto ste se odlučili baš za kupovinu televizija, pored svog biznisa koji imate?

– Zato što ugovor sa Telekomom koji sam potpisao podrazumeva da u naredne tri godine ne mogu da se bavim kablovskim operaterstvom. Kao diplomirani inženjer telekomunikacija i neko ko se bavi medijima, to je bio jedini logičan potez. Da li će biti isplativ, videćemo. Verujem da hoće, mada mislim da sam te televizije pretplatio i da je njihova tržišna vrednost niža.

Kažete da neće biti otpuštanja i promene uređivačke politike. Ipak, građani su najviše zabrinuti za pojedine emisije, poput Kesićeve i Ivana Ivanovića. Tvrdite da nemaju razloga za brigu?

– Naravno da nemaju. Nikada se nisam mešao u uređivačku politiku na svojim televizijama, pa neću ni sada. Ne znam da li je neko od njih eventualno preplaćen, jer nisam imao uvid u poslovnu dokumentaciju. To ću videti tek sledeće godine, kada i zvanično budem preuzeo ove televizije.

Jedan od argumenata je i to da je TV Kopernikus, u vlasništvu vašeg brata, prorežimski medij.

– To nije tačno. Kopernikus je neutralan i objektivan, na njemu svako ima prostor da iskaže svoje mišljenje.

Kako vidite medijsku sliku Srbije?

– Kao i svuda u svetu. Imate tabloide, medije naklonjene vlasti i one naklonjene nekim drugim opcijama. Tako je svuda i mi se u tom smislu ni po čemu ne razlikujemo.

Nemam ofšor kompanije

– Nemam ofšor kompanije. To je još jedna u nizu izmišljotina o meni. Imam firmu na Kipru koja posluje po standardima EU, a sve ostale kompanije su mi u Srbiji. Običan sam čovek, nemam jahte ni limuzine, ne eksponiram se medijski. Sva ova „pažnja“ mi ne prija, jer nisam iz tog sveta.

Šta mi je ovo trebalo?

– Sve što imam u životu, stekao sam poštenim radom. Nikada ništa nisam dobio ni od koga. Sada se, posle cele ove halabuke, pitam šta mi je uopšte trebalo da ponovo ulazim u poslove koji sa sobom vuku podmetačine i provlačenja kroz medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari