BIRODI: Zakonski predlagači treba da se izjasne o članovima Saveta REM-a 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/)

Organizacija Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas zakonske predlagače članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da javnosti saopšte da li su članovi tog tela ispunili očekivanja, odnosno koje su rezultate ostvarili u odnosu na one na osnovu kojih su bili predloženi.

BIRODI je u saopštenju podsetio da su članicu Saveta Aleksandru Janković predložile tradicionalne crkve i verske zajednice, Aleksandra Vitkovića saveti nacionalnih manjina, Višnju Aranđelović udruženja elektronskih medija i udruženja novinara, a Božidara Zečevića Udruženje filmskih, scenskih i dramskih umetnika i Udruženje kompozitora.

Akreditovani univerziteti u Srbiji su predložili člana Saveta Nemanju Tasića, udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece Radoja Kujovića, a nadležni odbori Skupštine Srbije Juditu Popović i predsednicu Saveta Oliveru Zekić.

BIRODI je naglasio da ti zakonski predlagači imaju odgovornost prema javnosti da, kao predstavnici te iste javnosti kojima je dato pravo da predlože članove Saveta REM-a, saopšte u kojoj meri i na koji način su predloženi članovi Saveta obavljali svoje funkcije u kontekstu kriterijuma i prioriteta kojima su se predlagači rukovodili pri odabiru.

Opozicione stranke organizovale su u ponedeljak protest „Srbija protiv nasilja“ povodom dva masovna ubistva u Srbiji: u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kao i u selima kod Mladenovca i Smedereva, gde je ukupno ubijeno 17, a ranjeno više od 20 osoba. Jedan od zahteva protesta je i smenjivanje članova Saveta REM-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari