Biserko: Rusija duboko infiltrirana u sve pore života Srbije koja je uz zvaničnu Moskvu 1Foto: Medija centar

Biserko je u autorskom tekstu za vojvodjanski portal Autonomija napisala da se spoljna politika Srbije „sedenja na više stolica“ sada svela na rusku i kinesku. Kazala je da je „ruska agresija na Ukrajinu bila svojevrsni katalizator za njeno prisustvo na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji“, te dodala da se „od svih evropskih zemalja Srbija izdvojila […]

Biserko je u autorskom tekstu za vojvodjanski portal Autonomija napisala da se spoljna politika Srbije „sedenja na više stolica“ sada svela na rusku i kinesku.

Kazala je da je „ruska agresija na Ukrajinu bila svojevrsni katalizator za njeno prisustvo na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji“, te dodala da se „od svih evropskih zemalja Srbija izdvojila kao jedina koja je stala na rusku stranu“.

Prema njenim rečima, glavni cilj ruskog prisustva na Balkanu je „opstrukcija i direktno suprostavljanje širenju NATO-a.

„Rusija propagandno deluje preko svojih medija, a srpski provladini mediji, bez ikakvih ograničenja, postaju produžena ruka daljeg ruskog prodora“, ocenila je ona.

Kazala je da je „osnovna poveznica“ vlasti u Srbiji sa Rusijom otpor liberalnim vrednostima, „uključujući i ideologiju ljudskih prava“, te ocenila da su „glavni kritičar ideologije ljudskih prava Ruska pravoslavna crkva, a u Srbiji SPC“.

Dodala je da Srbija za Rusiju ima politički značaj, jer, kako je navela, sa njene teritorije može da utiče na prilike u regionu, posebno preko SPC-a.

„Rusija uživa i veliku podršku srpskih nacionalista. Dominantni deo akademske zajednice, osim što je iliberalan, velike nade polaže u rusku podršku kada je reč o realizaciji ‘srpskog sveta’ „, ocenila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija u suštini nema spoljnu politiku, niti je do sada usvojila strategiju o spoljnoj politici u Skupštini.

„Njena spoljna politika je izraz njenih frustracija i nesposobnosti da prihvati novu realnost“, rekla je Biserko.

Ona smatra i da „držanje Srbije uz Rusiju znači održavanje klerikalno-totalitarnog sistema“, koji, kako je ocenila, proizvodi strahove od drugačijeg i održava status kvo.

„Država i SPC sistematski promovišu takav stav. Kosovo služi samo kao moneta i Srbiji i Rusiji, a ustvari ga zloupotrebljavaju“, napisala je Biserko.

Navela je da su bezbednosni i ekonomski interesi Srbije vezani za Zapad i ocenilada će, ukoliko Srbija ne zauzme jasan stav u odnosu na Rusiju, trpeti ozbiljne posledice, što će se odraziti i na njen ekonomski opstanak i napredak.

Autorski članak Biserko za Autonomiju deo je projekta „Analiza antizapadnih narativa u Srbiji“ koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine, koje je izdavač tog portala.

Projekat je podržala Ambasada SAD u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.