Bivša državna sekretarka MUP-a podnela 16 tužbi protiv medija: Dijana Hrkalović tužila i NIN, Vreme, Novu... 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a podnela je ukupno 16 tužbi protiv medija tražeči novčanu naknadu zbog objavljivanja informacije, saznaje Danas.

Prema informacijama koje je Danas dobio iz Višeg suda u Beogradu od 16 tužbi po Zakonu o javnom informisanju i medijima jedna je rešena presudom kojom je delimično usvojen tužbeni zahtev. U pitanju je prvi spor ove vrste koji je pokrenula Hrkalović protiv Adria media grupe, izdavača dnevnog lista Kurir.

Još dva postupka koje je incirala Hrkalović su obustavljena nakon što je ona povukla tužbu. Interesantno je da su obe ove tužbe bile podnete takođe protiv Adria media grupe, ali zbog informacija objavljenih na sajtu kurir.rs.

Ono što je upadljivo u spisku medija koje je tužila Hrkalović je razlika u njihovoj uređivačkog koncepciji. Naime, prvih deset tužbi bivša državna sekretarka MUP-a podnela je protiv medija u kojima dominira tablodna uređivačka politika. Najveći broj njih, odnosi se na medije koji imaju izrazito blagonaklon odnos prema članovima partija na vlasti. Pored već spomenutog Kurira, tužbama Hrkalović obuhvaćeni su bili i Srpski telegraf, kao i njihov portal republika.rs, list Alo i njihov portal, portali Srbija Danas i Mondo. Među njima tužbe su bili podnete i protiv portala direktno.rs i nova.rs (po dve tužbe) koji ne bi mogli da se podvedu pod “provladine” medije.

Nakon ovoga fokus tužbi Dijane Hrkalović postaju mediji koji su sve osim tabloidni. Pored tužbe na račun portala Krik o kojima su mediji već pisali, podaci Višeg suda otkrivaju da je Hrkalović tužila i nedeljnike NIN i Vreme.

Ova razlika u vrsti medija koji je tužila bivša državna sekretarka podudara se sa medijskim tretmanom kojem je Hrkalović bila izložena. Naime, dok je bila u ministarstvu njeno ime se retko pojavljivalo u medijima, pa čak i nakon iznenađujućeg odlaska u maju 2019. godine.

Međutim, nekoliko meseci pre njenog hapšenja u oktobru 2021. godine, kao i u periodu dok je bila u pritvoru, Dijana Hrkalović je postala protagonista ogromnog broja negativno intoniranih tekstova u provladinim medijima. Između ostalog, optuživana je da je organizovala prisluškivanje predsednika Srbije i pripremala atentat na Vučića, kao i da je sarađivala sa grupom Veljka Belivuka. Svi ovi tekstovi prestali su krajem februara ove godine kada je, uoči početka sudskog postupka protiv nje, promenila advokata i za branioca angažovala Vladimira Đukanovića, visokopozicioniranog člana Srpske napredne stranke.

S druge strane, mediji na čiju uređivačku politiku vlast nema uticaj su konstantno pisali o Hrkalović, imajući u vidu da se radi o nekome čiji uticaj u MUP-u je daleko nadilazio njenu formalnu poziciju.

Dijana Hrkalović se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu tereti za trgovinu uticajem. Ona je optužena da je uticala na svog podređenog da se tužilaštvu ne dostavljaju izveštaji o veštačenju telefona Veljka Belivuka u postupku koji su mediji prozvali “ubistvo na šinama”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari