Bivši ambasador Kosova u Albaniji: Slučaj Dika Martija mnogo pomaže Hašimu Tačiju 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Nakon tvrdnji Dika Martija da mu je ugrožen život od strane srpskih obaveštajnih službi, Nait Hasani, bivši ambasador Kosova u Albaniji, ocenio je da to mnogo pomaže bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i ostalim optuženim pred Specijalizovanim većima u Hagu.

Kako javlja Reporteri, a prenosi Kosovo onlajn, Hasani smatra da Martijev slučaj pomaže i Evropskoj uniji da “shvati ko je u stvari Srbija” i da Martijev izveštaj pokazuje da su Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu “politički sud” i da ga kao takvog treba “demontirati”.

Podsetimo, Marti je u intervjuu za švajcarski dnevnik “Miz o poen”, rekao da se od 2020. nalazi pod najvišom policijskom zaštitom zbog pretnji smrću koje “izgleda dolaze iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi“ koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi “bacili krivicu na Albance sa Kosova“.

Bezbednosno informativna agencija (BIA) uputila je danas pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem najoštrije osuđuje i demantuje “maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva”,

Hasani je zatražio od institucija Kosova da se pozabave ovim pitanjem kao najozbiljnijim i da se obrate diplomatskim predstavništvima SAD i EU, jer kako je dodao, to može pomoći optuženima u Hagu.

„Optužbe koje su prikupljene su političke i treba ih razmotriti u političkom obliku. Ako ima pojedinačnih slučajeva, to je druga stvar, ali se OVK optužuje da je udruženi zločinački poduhvat, to je politički čin određene države koja je to tražila. OVK nije zločinački poduhvat za šta je Srbija optužuje u izveštaj Dika Martija. Specijalni sud je diskriminatoran, neravnopravan, ne tretira pravdu već pojedinca i naciju. Dakle, on se bavi suđenjem Albancima, a ne Srbima koji su počinili zločine na Kosovu. Izvještaj Dika Martija, kao i najnoviji slučaj u vezi sa njim pokazuju da je to politički sud i da ga kao takvog treba poništiti”, rekao je Hasani.

Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine Srbije, rekao je ranije za Danas da nema razloga da Srbi prete Diku Martiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari