Marko Jakšić: Za Kurtija su tablice glupost a za Srbe jedina preostala veza sa Srbijom 1Foto: Kossev

Marko Jakšić, do skoro administrator u sudu u Kosovskoj Mitrovici, član Građanske inicijative SDP i nekadašnji saradnik Olivera Ivanovića, rekao je da su registarske tablice, zbog kojih su Srbi sa severa napustili kosovske institucije, pitanje simbola i poslednja stvar koja Srbe sa Kosova vezuje Srbijom da bi je tako lako otpisali. On je kazao i da je „čitav narod“ želeo izlazak iz institucija, a da je Srpska lista morala da prati narod.

Gost emisije Iza vesti je u jednoj od svojih prethodnih izjava rekao da su tablice glupa tema. Upitan zašto Srbi sa Kosova nisu prihvatili glupost, odgovara: „Previše smo žaba progutali da bi poslednju stvar koja nas vezuje sa Srbijom tako lako otpisali“.

„Ukoliko je Kosovo uspostavilo suverenitet i integritet na celoj teritoriji, ukoliko su to bili sudovi Republike Kosovo, ukoliko su lokalne samouprave bile u pravnom poretku Kosova, policija takođe, ukoliko smo mi Srbi prešli preko toga, neko je ludački i bez ikakvih razloga insistirao na tih 9.000 tablica koje su bitne kao simbol“, rekao je Jakšić, za N1.

Navodeći jedan razgovor koji je imao sa novinarem Njujork tajmsa, koji je podsetio da Srbi imaju i srpske lične karte, Jakšić kaže da je lična karta nešto što nisi u džepu, a „te tablice su poslednja vidljiva veza sa Srbijom“.

„Nama je to emitivno pitanje, a glupavo je za Kurtija jer je do petka imao sve što čini državu na teritoriji severnog Kosova. Od petka nema ništa. Ako su tablice važnije od svega što je izgubio – onda ok“, kaže sagovornik N1.

Upitan za šta je Beograd, s druge strane, odgovora, on ističe da su to sva popuštanja od 2013. do septembra prošle godine, a koja su bila na uštrb srpske zajednice na severu. Kako napominje, u pitanju su bili „truli kompromisi“ koji su građane severa udaljavali od Srbije, uticali na to da ljudi odlaze sa Kosova, i dozvoljavali „da Kosovo kao držva vrši institucionalni pritisak na njih“.

On podseća da napuštanje institucija nije novina i da su to uradili i Albanci 1990, a da je jedina razlika u odnosu na tada to što su se od kolega Albanaca oprostili kao prijatelji.

„Mi smo tada imali (Slobodana) Miloševića koji je bio manit i lud, kosovski Albanci sada imaju političara koji je identičan Miloševiću. Ako pustimo budalu da radi šta hoće, rat nije nemoguć. Nadam se da je albansko društvo malo demokratičnije od našeg tako što znaju da osuđuju one lidere koji prave štetu njihovom narodu. Sigurno nas čekaju neki novi izbori gde će Kurti postati istorija“, predviđa Jakšić.

Ističe da Kurtijevi potezi Srbe sa srvera teraju ka Srbiji, a da Priština nije perspektiva koju vide.

Upitan da li je odluka o izlasku iz institucija doneta pod pritiskom Srpske liste, gost emisije Iza vesti kaže da je to bilo iznuđeno rešenje koje je čitav narod želeo.

„I ovog puta je Srpska lista ta koja je morala da prati volju svog naroda“, istakao je Jakšić.

Upitan o tome što izgleda neće biti susreta Vučića i Kurtija u Parizu, Jakšić kaže da su se i obojica previše puta sreli i da je posle svakog susreta bilo gore.

„Ne znam šta bi dobro svima nama doneo taj sustet jer i dalje su na snazi Kurtijeve odluke o tablicama i sve smo bliže roku za kažnjavanje, koji može da doprinese zaoštravanju na terenu. ZSO nije formirana. Da su se opet sreli to bi bilo još jedno popuštanje Vučića“, ocenio je Jakšić.

Dodaje da veruje da su zapadne diplomate ozbiljno shvatile poruku Srba sa severa.

„I bez obzira na mišljenje, koje postoji godinama, da mi moramo da radimo ono što nam Beograd kaže, moraju da razumeju da se desilo nešto novo i da je zarad interesa Srba i Albanaca i mira na Balkanu potrebno tražiti nove aranžmane za Srbe na Kosovu“, istakao je gost Iza vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari