Bizaran slučaj u Arilju: Crkva gradi palionicu, građani tvrde da im deca nalaze kosti i lobanje po gradu 1Foto: Privatna arhiva

U crkvi Svetog Ahilija u Arilju privodi se kraju izgradnja palionice, što već mesecima izaziva burne reakcije dela Ariljaca, koji navode da se iz zemlje koja je, zbog radova, deponovana na nekoliko lokacija, raznose kosti iz starih grobnica, koje su pronalazila i deca. Crkvena opština demantuje.

Ariljac Ivan Damljanović Troški kaže da je sve počelo u novembru prošle godine, rušenjem stepenišnog zida crkve Svetog Ahilija. Objašnjava da je kada su pronađene prve kosti, otišao u crkvu i razgovarao sa sveštenikom.

Kako kaže, od njega je saznao da postoje sve dozvole za palionicu i prodavnicu suvenira, da su pri kopanju pronađene kosti koje će biti položene u zajedničku grobnicu iza crkve, kao i da će radovima prisustvovati arheolozi.

„Ukazao sam mu na nepravilnosti, lepo me je saslušao i pozvao da dođem da popričam sa arheolozima kada stignu. Njih nisam video, a u međuvremenu rupa je postajala sve veća“, kaže Troški i dodaje da je reč o mestu na kome je 80 Ariljaca ubijeno od strane Turaka, a na njemu se umesto spomenika gradi palionica i toalet.

Bizaran slučaj u Arilju: Crkva gradi palionicu, građani tvrde da im deca nalaze kosti i lobanje po gradu 2
Foto: Privatna arhiva

Dejan Savić iz Arilja potvrđuje za Danas da je velika količina zemlje još uvek iza jedne od zgrada u kojoj stanuje, a iako kaže da mu je jasno da se neke stvari moraju uraditi, način na koji se one sprovode, vidi kao svetogrđe.

„To su zgrade preko puta osnovne škole, u centru Arilja. Iza druge zgrade je livada, na koju je krajem prošle godine u večernjim satima izručeno devet šlepera šuta, zemlje, kostiju i raznih predmeta poput mačeva i ostataka opasača“, priča ovaj Ariljac, koji je urgirao da se ti ostaci bar pokriju.

U međuvremenu i jesu prekriveni, a deci su zabranili da odlaze na tu livadu.

Ova situacija bila je tema na sednici ariljske Skupštine još u decembru, kada je, između ostalog, odbornica Ljiljana Stambolić navela da je reč o problemu za koji je saznala od školske dece.

Bizaran slučaj u Arilju: Crkva gradi palionicu, građani tvrde da im deca nalaze kosti i lobanje po gradu 3
Foto: Privatna arhiva

„Čujem da deca pričaju „evo kostiju i lobanje“. Kasnije sam kosti videla i svojim očima. Na žalost, imaju sva dokumenta za radove“, rekla je tada u skupštinskom obraćanju Stambolić, a sagovornici Danasa dodaju da je sve dobilo strašnu dimenziju, kada su čuli da su se deca dobacivala lobanjom.

Bizaran slučaj u Arilju: Crkva gradi palionicu, građani tvrde da im deca nalaze kosti i lobanje po gradu 4
Foto: Privatna arhiva

Ipak, iz Crkvene opštine Arilje za Danas ističu da je sve to laž.

„Laž je da su deca pronašla i uzimala kosti, a lobanja uopšte nije pronađena“, ističu i objašnjavaju da je reč o projektu koji traje već desetak godina.

„Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je prepoznao potrebu ovog srednjovekovnog hrama da se iz crkve iznesu gorionici, da bi se sačuvale srednjovekovne freske, koje su ovde više od 700 godina. Zavod sa Eparhijom Žičkom je odredio lokaciju, portu hrama, na kojoj će se palionica i prodavnica sveća graditi“, saopštili su iz Crkvene opštine.

Kako kažu, sveštenstvo Crkve Svetog Ahilija je u tom procesu, „poslednja karika u nizu“.

„Mi smo tu da služimo i sprovedemo odluke u delo. I u ovom slučaju je tako učinjeno. Ispoštovane su odluke Republičkog zavoda, Eparhije Žičke, uz saglasnost Ministarstva građevine i svih lokalnih institucija u Arilju“, ističu i dodaju da su od samog početka, radovima prisustvovali predstavnici Zavoda, arhitekta projekta i arheolozi.

U Crkvenoj opštini smatraju da 99 odsto građana daje podršku crkvi i Crkvenoj opštini, a da nezadovoljstvo izražava samo jedan odsto meštana.

„Sve crkve oko nas, uključujući i srednjovekovne, imaju izgrađene palionice, nigde se ne pale sveće u hramovima“, kažu iz Crkvene opštine Arilje.

Posebno naglašavaju da su kopanju prisustvovali predstavnici svih nadležnih institucija.

„Svaku kost koju smo videli, svojim smo rukama uzimali i polagali u zajedničku grobnicu. Nigde nije nađen ceo skelet. Sva zemlja koja je trenutno deponovana, biće vraćena na zajedničku grobnicu. Kao i do sada, svaka pronađena kost biće položena u nju“, poručuju iz Crkvene opštine.

Kako navode, parterno uređenje porte crkve Svetog Ahilija počeće uskoro, što znači da se projekat privodi kraju. Cilj je da sve bude završeno do crkvene slave, Svetog Ahilija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari