Vendeja je departman u zapadnoj Francuskoj koji pripada regionu Loara, a za deo istočne Srbije u kome su se smestili Nacionalni park Đerdap i Kladovo ona je interesantna jer će stanovnicima ovog francuskog departmana idućeg proleća, od 20. do 31. marta, biti predstavljen najveći nacionalni park u Srbiji, đerdapska regija, a time i Srbija u okviru izložbe „Blago Srbije“ i na Festivalu netaknute prirode.

A sve je počelo pre par godina zahvaljujući agilnom profesoru francuskog jezika Srđanu Adamoviću koji je u Kladovu osnovao Alijansu „Jelena Anžujska – Francuska – Srbija“ koja frankofoniju afirmiše kroz sve vidove animacije dece, omladine i odraslih. Interkulturni dijalog uspostavljen između Kladova, a rezultat je bio poziv da se u kapeli Mineurs u Foymoreau u okviru redovnog predstavljanja velikih izložbi svetovne i duhovne umetnosti stranih zemalja iduće godine predstavi Srbija reprezentativnom izložbom „Blago Srbije“. O kakvoj je izložbi reč dovoljno govori podatak da će na njoj biti eksponati iz Narodnog i Etnografskog muzeja, Galerije fresaka i Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Za ljude iz đerdapske regije posebno je bitno što će prirodne i kulturne vrednosti biti zastupljene na Festivalu netaknute prirode u Vandeji koji je prošle godine, tek ilustracije radi recimo i to, obišlo preko 35.000 posetilaca. Nacionalni park Đerdap biće na ovom festivalu počasni gost. – Odluka o predstavljanju najvećeg nacionalnog parka u Srbiji nije nimalo slučajna – objašnjava Stefani Bioto, direktorka marketinga Festivala netaknute prirode.

– Međunarodne veze ostvarene najpre u kulturi i prosveti između Đerdapa i Vandeje na ovaj način mogu biti proširene i u oblasti turizma – smatra predsednik opštine Kladovo Dejan Nikolić. – Očekujemo da će to biti saradnja na duge staze i u ovoj najranijoj fazi turizma budući da možemo mnogo toga da naučimo i deo iskustva iz Francuske primenimo u našoj sredini. A sam nastup u okviru izložbe „Blago Srbije“ i Festivala netaknute prirode biće u funkciji razvoja turizma – kaže za Danas Dejan Nikolić.

– Francuzi će Srbiju upoznati i kroz gostovanje Kulturno-umetničkog društva „Polet“ iz Kladova na međunarodnom festivalu folklora u Francuskoj iduće godine, kao i boravkom srednjoškolaca i profesora francuskog jezika u Vandeji – kaže direktorka Centra za kulturu Kladovo Žaklina Nikolić.

– Centar za kulturu u Kladovu od Vandeje će dobiti bibliobus prepun knjiga na francuskom jeziku radi dalje popularizacije francuskog jezika i književnosti – kaže ona.

Inače, Festival netaknute prirode odvija se na prostoru od oko hiljadu kvadrata, a njegova osnovna ideja je da se predstave određena područja i podstakne javnost na očuvanje prirode i poštovanje prirodnog okruženja.

 

Biljni svet iz ledenog doba

– Ideja je inicirana saradnjom našeg departmana i Opštine Kladovo. Nedavno započeta uspešna saradnja u oblasti kulture i edukacije, sada se nastavlja predstavljanjem kulturno-istorijske i prirodne baštine. Izabrali smo Nacionalni park Đerdap jer ima očuvan eko-sistem, jedinstven i raznovrstan biljni svet još iz ledenog doba, značajne kulturne i istorijske vrednosti. Naša misija je da istaknemo prirodne lepote Đerdapa, ukažemo na ovu atraktivnu turističku destinaciju i ujedno predstavimo Srbiju Evropi – kaže Stefani Bioto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari