Blokiran godišnji izveštaj za Tanjug 1Foto: Wikipedia

Novinska agencija Tanjug nije donela odluku o usvajanju godišnjeg finansijskog izveštaja za 2016. godinu zato što Vlada Srbije nije imenovala članove Nadzornog odbora, organa nadležnog za usvajanje godišnjih finansijskih izveštaja preduzeća, navodi se u dokumentu u koji je Danas imao uvid.

Povodom aktuelne situacije, direktorka Tanjuga Branka Đukić upitala je ministarstva privrede i finansija, kao i Republički sekretarijat za zakonodavstvo, da li su članovi bivšeg Upravnog odbora u Tanjugu dužni da obavljaju svoje poslove i nakon što im je istekao mandat u situaciji kada članovi Nadzornog odbora nisu imenovani, kao i koji je organ u takvoj situaciji nadležan da potpisuje godišnje finansijske izveštaje. Odgovor je stigao iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, gde se navodi da nisu nadležni za ta pitanja, dok se ministarstva nisu ni oglasila.

Podsetimo, nakon neuspele privatizacije, Vlada Srbije je 3. novembra 2015. donela odluku o gašenju Novinske agencije Tanjug, ali ovo javno preduzeće, uprkos tome, nesmetano radi pune dve godine, koristeći državnu pomoć kroz projektno finansiranje medija bez zakonskih osnova.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je juče da je to ministarstvo poslalo Vladi predloge za rešavanje statusa novinske agencije Tanjug, kao i da očekuje da će konkretno rešenje biti doneto nakon što bude usvojena nova Medijska strategija. Prema njegovim rečima, pitanje Tanjuga će biti rešeno u skladu sa zakonom i u skladu sa novom medijskom strategijom, čiji nacrt će, kako je rekao, biti usvojen do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.