BNV: Sankcionisati raspirivanje mržnje i fašizma 1

Bošnjačko nacionalno vijeće osudilo je, kako su ocenili, raspirivanje rasne, nacionalne i verske mržnje prema Bošnjacima od strane zaposlenih u Osnovnoj školi “Vasa Stajić” iz Novog Sada i zatražili reakciju nadležnih državnih organa.

Iz tog nacionalnog organa Bošnjaka Srbije podsetili su da su se učenici četvrtog razreda na priredbi povodom kraja školske godine “veselili uz stihove u kojima se slavi zločin nad hiljadama Bošnjaka”.

Iz Vijeća su poručili da bi sva deca trebala da imaju bezbrižno detinjstvo i sigurnost, kao i najbolje obrazovanje koje će im probuditi ljubav prema raznolikosti, a ne mržnju.

“Veličanje genocida, osuđenih ratnih zločinaca i raspirivanje mržnje prema drugomi drugačijem u obrazovnim institucijama pogubno je, ne samo za decu koja su zloupotrebljena, već i za buduće generacije i celu državu koja se opredelila ka evropskom putu”, navodi se u saopštenju BNV.

Od nadležnih organa zatražili su hitno reagovanje i jasan stav vrha države, sa osudom ovog slučaja.

“BNV konstantno radi na izgradnji poverenja Bošnjaka prema državnim institucijama, zato i poziva nadležne organe da reaguju i sankcionišu ovaj vid iskazivanja mržnje prema Bošnjacima koja je, nažalost, upućena kroz obrazovni sistem”, saopštili su iz tog Vijeća.

Podsećamo da su se na društvenim mrežama pojavio snimak učenika četvrtog razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” na kojem se vidi da učenici na završnoj priredbi igraju uz pesmu Baje Malog Knindže “Ne volim te Alija, zato što si Balija”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari