Bojana Selaković: Ili institucije nemaju kapacitet da otkriju ko stoji iza dojava, ili neko to radi namenski 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić; Građanske inicijative

Govoreći o sve učestalijim dojavama o postavljenim bombama u više objekata u Srbiji programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković kaže da joj se čini da te dojave za cilj imaju da zastraše ljude, te da joj dinamika dojava ukazuje da u pitanju nije izolovani incident, već da neko ovo radi planski i da je moguće da je ovo samo prva faza.

Dojave o postavljenim bombama juče su, ponovo, stigle beogradskim školama, a nakon toga su stigle nove dojave o bombama na beogradskim mostovima, tržnim centrima, restoranima…

Prvi mejl koji je stigao na adrese beogradskih škola sa adrese [email protected].

„NA TERITORIJI ŠKOLE POSTAVLJENA OGROMNA KOLIČINA EKSPLOZIVA. Čudan osećaj smirenosti, kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe san ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih“, navedeno je u mejlu.

Nakon toga su usledile dojave o bombama postavljenim na beogradskim mostovima, tržnim centrima, McDonald’s restoranima, Zoo vrtu, Glavnoj autobuskoj stanici i nizu institucija poput „Vodovoda“, a u navodnom mejlu koji su preneli mediji piše da povod za to neuvođenje sankcija Rusiji od strane Srbije.

Bojana Selaković: Ili institucije nemaju kapacitet da otkriju ko stoji iza dojava, ili neko to radi namenski 2Foto: Beta/Dragan Gojić

„Juče su mi se oba deteta iz obe škole vratila zbog dojava bombi. Prošlog petka nisam mogla da uđem u BEO šoping centar u mom kraju, zbog dojave. Prekjuče je bila u Zoološkom vrtu u Beogradu i Železničkoj stanici u Novom Sadu. Ovo je toliko učestalo, očigledno traje i očigledno neko pokušava da iskoristi ovu situaciju da zastrašuje ljude. Dinamika je takva, intenzivna, da mi se ne čini više da je u pitanju izolovani incident.

Kaže da joj ne deluju realne priče koje čuje od ljudi u okruženju da deca sama lažiraju dojave o bombama kako ne bi imale kontrolne i nastavu, te da joj slušajući šta pričaju eksperti čini da je po sredi stvaranje atmosfere neprijatnosti i straha. Za koje svrhe – tek ćemo videti, navodi Selaković.

Naša sagovornica kaže da bi sve moglo biti povezano i sa aktuelnom situacijom u svetu, ali ne isključuje i umešanost aktuelne vlasti.

„Vidim da neki eksperti se o tome aktuelno izajšnjavaju da neke strane zemlje mogu biti povezane sa tim. Shodno ideološkim pozicijama, jedni navode zapadne zemlje, drugi Rusiju. Sa druge strane znajući sa kojim se sve metodama i manipulacijama vlast ovde koristila, ako neko to radi ciljano, moguće je i da je umešanost vlasti opcija“, ukazuje programska direktorka Građanskih inicijativa, koja ukazuje i da smo od nadležnih organa o slučajevima dojava dobijali samo šture informacije.

„Ne znamo ni da li su našli te ljude, koje organizator toga i sa kojim motivima. Navodno se sprovode neke aktivnosti, ali nismo dobili još od dojavama bombi u avionu koji je trebalo da leti za Moskvu nikakve informacije“, govori Selaković.

Juče se oglasio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je rekao da su dojave o bombama zapravo „specijalni rat protiv Srba“.

„Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu pretnje na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje, rekao je danas Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je građane pozvao da budu disciplinovani, a da ove dojave za cilj imaju da Srbija u strahu donose odluke o spoljnoj politici.

Selaković navodi i da se oseća prilično nebezbedno znajući kapacitete institucija u Srbiji i poručuje da bi neko od nadležnih trebalo da umiri javnost. Nereagovanje nadležni joj ukazuje da sve ide u pravcu nekog narednog nivoa, to jest još problematičnije faze koja će još više ugroziti bezbednost građana.

„Ovo se ponavlja iz dana u dan. Plaši me da ne dođe neka naredna faza, a da mi budemo u fazonu da se ništa neće desiti. Kao u onoj priči o čobanu koji stalno vikao „Vuk!“, a onda kada je vuk došao niko mu nije verovao. Deluje mi kao anesteziranje javnosti. Nemamo zvanične informacije, a ovo se ponavlja i ponavlja. Ovoliko učestalo u školama gde su deca… Moja ćerka je prisustvovala situaciji kod tržnog centra koji nam u okolini, jutros ovo u školi… Kako detetu objasniti da to nisi prave bombe? Sve to stvara nelagodu“, kaže programska direktorka Građanskih inicijativa i dodaje da su ove dojave planske.

„Najveći problem je što od institucija nismo dobili nikakvo suvislo objašnjenje. Ili nemaju kapacitete ili to neko radi namenski odatle“, smatra Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari