Bolji uslovi i smanjenje troškova za energente 1

Lokalna samouprava Grada Požarevca poslednjih godina poklanja punu pažnju održivom razvoju, s njom u vezi energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine građana, a projekti se realizuju prema dostignućima najsavremenijih standarda.

Inače, ovde ranije, godinama nije dovoljno činjeno na ukupnom ekološkom prosperitetu, pa aktuelnu vlast očekuju veoma važni i delikatni poslovi na projektovanju i realizaciji novih objekata u oblastima kao što su unapređenje energetske efikasnosti, vodosnabdevanje, deponovanje smeća i ostale aktivnosti na unapređenju ekologije i održivog razvoja.

List „Braničevo Danas“ priprema seriju tekstova o pomenutim aktivnostima, a za ovaj broj smo izdvojili realizaciju onih investicija koje će doprineti da teritorija Grada Požarevca, zajedno sa Gradskom opštinom Kostolac, postane što primerenija životu po meri savremenog čoveka, ovog puta pre svega u obrazovnim ustanovama.

Po intenzitetu se poslednjih meseci izdvajaju aktivnosti u Gradskoj opštini Kostolac. Tu je pre svega, prema visini uloženih sredstava, temeljna rekonstrukcija najveće obrazovne ustanove u požarevačkom kraju – kostolačke Osnovne škole „Jovan Cvijić“, kojom će se u značajnom delu smanjiti budući troškovi za energente i time emisija ugljen-dioksida u atmosferu, ali će se pre svega unaprediti rad ove značajne obrazovne ustanove.

Naime, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović potpisao je sa predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Ugovor o rekonstrukciji ove škole, čija vrednost iznosi skoro 82 miliona dinara. Ovom investicijom je predviđeno kompletno uređenje pomenute škole što podrazumeva obnovu fasade, promenu stolarije, rekonstrukciju električne i vodovodne instalacije, obnovu podova, uvođenje video nadzora i unapređenje protivpožarne zaštite. Investiciju, kao što rekosmo, finansira vladina Kancelarija za javna ulaganja dok je Grad Požarevac uradio kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju. Nakon završetka projekta, OŠ „Jovan Cvijić“ će biti kompletno uređena za predstojeći period i predstavljati jednu od najsavremenijih ustanova ove vrste u Srbiji.

Novo ruho dobija i srednja škola u Kostolcu. Naime, Grad Požarevac obezbedio je sredstva u iznosu od tri miliona dinara za rekonstrukciju Tehničke škole „Nikola Tesla“ u Kostolcu gde je zamenjena stolarija na 2.000 kvadrata površine, na glavnoj zgradi škole i na školskoj radionici, što će doprineti povećanju energetske efikasnosti ove obrazovne ustanove. Obezbeđeno je da kroz ovu javnu nabavku bude dobijena najbolja stolarija A klase, a radi se o osmokomornim profilima, sa staklima koji su punjeni argonom, što obezbeđuje najbolji koeficijent toplotne provodljivosti po standardima Evropske unije. Prilikom obilaska pomenutih radova, Ivan Savić predsednik Gradske opštine Kostolac, izrazio je zadovoljstvo postignutim i najavio sledeće radove.

– Nadam se da ćemo prisustvovati i uređenju fiskulturne sale, s obzirom da smo 2017. godinu obeležili kao godinu u kojoj ćemo se posvetiti deci i omladini. I gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, nakon obilaska radova, obratio se javnosti i rekao da je ovo, zapravo, jedna velika priprema za ono što očekuje tehničku školu.

– U razgovoru sa gospođom Gabrijelom Grujić, šefom kancelarije za dualno obrazovanje ispred Vlade Republike Srbije, stavili smo akcenat da dualno obrazovanje bude u saradnji sa tehničkom školom „Nikola Tesla“ i Poljoprivrednom školom sa domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca, i tada me je pozitivno iznenadila njena napomena da će o ovim školama obavestiti premijera Vučića, da je Požarevac na korak od dualnog obrazovanja i da mi već u praksi imamo na neki način ispunjenu formu za dualno obrazovanje, izjavio je gradonačelnik Spasović.

I park sa novom tehnologijom

Zamenik gradonačelnika Požarevca Saša Pavlović je govorio nedavno o uređenju parka na prostoru kod Doma omladine, koji je deo projekta uređenja stadiona i atletske staze. Vrednost ove investicije je 30 miliona dinara. Pavlović je još dodao da će na ovom prostoru biti trim-staza sa tartan podlogom, fitnes sprave sa tartan podlogom, galerija na otvorenom, šah stolovi, dečije igralište sa tartan podlogom, košarkaški tereni sa pratećim elementima, osvetljenje i kandelabri sa led rasvetom, podna led rasveta ugrađena u šetalište, staze od štampanog betona, ozelenjavanje površina – sadnja drveća, nova kanalizaciona mreža za odvodnjavanje atmosferskih voda, asfaltiranje parkirališta i javne česme.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari