Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Teri Dejvis izjavio je juče da će kršenja ljudskih prava biti uvek, ali da je zabrinjavajuće kada tako nešto ima političku pozadinu ili političke posledice, jer to znači pravi izazov za normalno funkcionisanje svakog demokratskog društva. Obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine SE u raspravi na temu ljudskih prava u Evropi, Dejvis je skrenuo pažnju da većina članica SE nije uspela da sprovede u delo zakonske odredbe koje se odnose na kontrolu bezbednosnih službi.

Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Teri Dejvis izjavio je juče da će kršenja ljudskih prava biti uvek, ali da je zabrinjavajuće kada tako nešto ima političku pozadinu ili političke posledice, jer to znači pravi izazov za normalno funkcionisanje svakog demokratskog društva. Obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine SE u raspravi na temu ljudskih prava u Evropi, Dejvis je skrenuo pažnju da većina članica SE nije uspela da sprovede u delo zakonske odredbe koje se odnose na kontrolu bezbednosnih službi. „Demokratija i ljudska prava u Evropi danas se suočavaju s paradoksom. Standardi nisu bili nikada viši, ali politička volja da se oni zaštite nije uvek tako jaka da se oni i zaštite“, rekao je Dejvis i dodao da demokratija još nije dostigla nivo na kojem više ne bi bilo povratka na staro, ali da takav nivo verovatno nikada neće ni biti postignut. „To je dovelo do stvaranja rupe koja omogućava izvršnoj vlasti, ali i bezbednosnim službama, da zaobiđu preispitivanja parlamenta ili sudske vlasti“, rekao je Dejvis, dodajući da to prebacivanje moći ugrožava kako pojedinačna ljudska prava, tako i funkcionisanje demokratskih institucija. On je takođe naglasio da je veoma često prisutno ograničavanje političkih prava i sloboda koje štiti Evropska konvencija za ljudska prava.
Dejvis je rekao i da se neke vlade postavljaju kao arbitri, ućutkujući medije koji im ne odgovaraju ili držeći po strani one političke snage za koje se smatra da nisu podobne. Dejvis se u svom govoru osvrnuo i na nepravedan položaj manjinskih grupa, posebno na status Roma, ukazujući da su pripadnici tog naroda često meta ekstremista u evropskim državama.
Institucije za zaštitu demokratije u svetu pretvaraju su u političke ustanove, a borba protiv terorizma postala je čest izgovor za kršenje ljudskih prava, ocenila je juče u Strazburu visoki komesar za ljudska prava UN Luiz Arbur. „Bezbednost pojedinca i dalje je ključno pravo koje moraju da štite vlade svih država“, rekla je Arbur i dodala da neke države često primenjuju nedozvoljena sredstva pod izgovorom borbe protiv terorizma. Arbur je naglasila da je Parlament SE „pravo mesto“ za borbu protiv kršenja ljudskih prava i podsetila da današnja Evropa još uvek nije prevazišla rasizam, da se u nekim državama još primenjuje tortura u zatvorima i apelovala na sve države članice SE da učine sve da te pojave spreče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari