Bramerc: Srbija krši svoje pravne obaveze 1Foto: EPA / ROBIN UTRECHT

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc danas se obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Osvrćući se na saradnju država sa MKSJ i MMKS, tužilac je rekao da Tužilaštvo “deli duboku zabrinutost predsednika Agiusa da Srbija nastavlja da ignoriše i krši svoje pravnu obaveze da sarađuje s MKSJ”.

Tužilac je započeo svoje obraćanje napominjući da se trenutno iznose završne reči u predmetu Mladić, poslednjem suđenju pred MKSJ i jednom od najvažnijih predmeta u istoriji tog suda. Izvestio je da se očekuje da i prvostepena presuda u predmetu Mladić i presuda u predmetu Prlić i drugi, poslednja drugostepena presuda MKSJ, budu izrečene do kraja novembra 2017.

U vezi s potragom za preostalim licima u bekstvu protiv kojih je optužnice podigao MKSR, tužilac Bramerc je obavestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da je Tužilaštvo razvilo strategije za lociranje i hapšenje svakog od optuženih koji su u bekstvu.

“Sve žrtve dele jednu te istu nadu: da vide odgovorne za zločine koji su nad njima počinjeni izvedene pred lice pravde. Stoga je od presudne važnosti da ovih osam optuženih koji su u beksvtu budu uhapšeni i da im se sudi”, rekao je Bramerc.

U vezi s Ruandom, tužilac je izvestio da je saradnja s Nacionalnim javnim tužilaštvom i glavnim tužiocem i dalje neometana i efikasna. Takođe je naglasio da su vlasti Ruande identifikovale više od 500 osumnjičenih koji se nalaze u drugim državama i pozvao je treće zemlje da sarađuju s vlastima Ruande i obezbede da ovi predmeti budu okončani.

Što se tiče krivičnog gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou u bivšoj Jugoslaviji, tužilac je odao priznanje pozitivnim rezultatima Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Međutim, napomenuo je da je došlo do značajnog nazadovanja u pravosudnoj saradnji zbog toga što srpske vlasti nisu izvršile kaznu dosuđenu za ratne zločine u predmetu Đukić.

“Dokle god politička atmosfera i stanje svesti ne idu u prilog pravdi za ratne zločine, biće izuzetno teško ispuniti legitimna očekivanja javnosti za smislenim pozivanjem na odgovornost”, rekao je tužilac.

Objasnio je da ima vrlo malo dokaza da Srbija ispunjava svoje obaveze da pruža podršku krivičnim gonjenjima za ratne zločine. Takođe je pozvao Hrvatsku da uskladi svoju politiku sa svojim obavezama. Tužilac je izrazio zabrinutost Tužilaštva da političari i vladini zvaničnici u regionu potkopavaju poverenje u pravosudno pozivanje na odgovornost za ratne zločine i obavestio Savet bezbednosti da se ratne zločince i dalje slavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari