Branislav Nedimović: Vučićev adut 1Foto: FoNet/ Ministarstvo poljoprivrede

Odlazeći ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prvi je na listi Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore, što je iznenadilo čak i najpažljivije posmatrače zbivanja na političkoj sceni Srbije, budući da on ne pripada „ekipi“ medijski „najvidljivih“ naprednjaka.

S druge strane, predsednik države i lider SNS Aleksandar Vučić obrazložio je za TV Pink isticanje Nedimovića na „čelnu poziciju“ na sledeći način: „Nedimović je sjajan momak, jedini ministar na izbornoj listi i protiv njega nema niko ništa da kaže… to što je prvi na listi, ne znači da će biti premijer, ali svakako će imati značajniju ulogu u vladi.“

Pojedini stručnjaci tvrde da Nedimović nije ništa značajno uradio kao ministar poljoprivrede, „ali nije se nikome naročito ni zamerio“. Kako objašnjavaju, „u poljoprivredi nije bilo velikih pomaka“ tokom njegovog mandata.

Jedna od najčešćih zamerki koja se izriče na račun ovog funkcionera SNS glasi da je poznat kao neko ko „ide linijom manjeg otpora“, pa se u proteklih deceniju i po neretko „priklanjao snagama koje su dolazile na vlast“. Kako navodi Istinomer, bio je član Demokratske stranke Srbije i na izborima 2003. izabran je za poslanika sa te liste.

I na narednim izborima, održanim 2008, postao je član Republičkog parlamenta, ali je na lokalnim izborima pobedio u trci za mesto gradonačelnika Sremske Mitrovice, pa se odlučio da preuzme tu funkciju.

Iz DSS je izašao 2008, usled neslaganja sa politikom stranke. Potom je bio aktivan u Pokretu „Mitrovica evropska regija“, koji se 2009. dogovorio o tehničkoj saradnji sa Demokratskom strankom na nivou Vojvodine. Krajem 2010. pristupio je Demokratskoj stranci, ali ga lokalni odbor nije primio u svoje redove.

Naredne godine osnovana je Grupa građana „Vredna Mitrovica“, nastala objedinjavanjem više nevladinih organizacija, a Nedimović je imenovan za predsedavajućeg. U SNS je prešao u januaru 2015, a zajedno sa njim stranci je pristupila i većina članova „Vredne Mitrovice“.

Na gradonačelničkoj poziciji ostao je do aprilskih izbora 2016. U avgustu iste godine postao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine. Rođen je 1977. u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Oženjen je i ima dvoje dece. Amaterski se bavi fudbalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari