Brnabić: Ja sam jedina osoba u ovoj zemlji koju diskriminiše LGBTI zajednica (VIDEO) 1Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je danas u Domu omladine u Beogradu Međunarodnu konferenciju o ljudskim pravima, koja se održava u okviru Evroprajda i na povike LGBT aktivista „Šetajmo u subotu“, koji protestuju zbog zabrane šetnje 17. septembra, poručila da ih u tome niko ne može sprečiti.

Na povike „Popustili ste pred nasilnicima“, Brnabić je tokom govora koji je držala na engleskom kratko na srpskom rekla: „To ćemo tek videti“.

Istakla je da je dužnost države da zaštiti prava svih ljudi, a da je dužnost građana da poštuju druge, čuju druge glasove i razumeju tuđe potrebe i da ona neće pristati na izjave da LGBTI ljudi štete tradiciji i kulturi, na šta su aktivisti povikali: „To važi za litijaše i nasilnike“.

„Ja sam jedina osoba u ovoj zemlji koju diskriminiše LGBTI zajednica, ali i koja je diskriminisna jer je iz LGBTI zajednice i prva političarka iz ovog regiona koja nije bila uplašena, niti se stidela jer je gej“, rekla je Ana Brnabić na otvaranju konferencije.

Ima političara u Srbiji koji su gej, ali koji se srame, ali ja se borim, rekla je Brnabić i dodala da postoji makar jedna osoba koja se oseća bolje jer vidi da lezbejka može biti premijerka i da je ona gurala dalje.

„Ja ne mogu da usvojim svoje dete, niti imam registrovanu zajednicu, ali imam porodicu i dete“, rekla je Brnabić, na šta su aktivisti povikali „Onda šetaj s nama“ i „Šetajmo u subotu“.

„Ana mi te volimo! Šetaj sa nama. Volimo tebe, ne volimo tvoju politiku“, poručili su aktivisti premijerki. Oni su uzvikivali da ne izgovara floskule, već da im odgovori.

Aktivisti su vikali tokom celog premijerkinog govora, a posle govora „Šetamo u subotu“.

Video: Geten

„Hvala svima koji su došli. Hvala svima koji protestujete, to je pravo svakog aktiviste“, rekao je organizator Parade Goran Miletić na šta su aktivisti povikali; „A što ti ćutiš“ i „Licemer“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari