Brnabić: Obrazovni sistem prioritet i buduće Vlade 1Foto: FoNet/Peđa Vučković

Potpuno je jasno da u 21. veku – veku nauke, tehnologije, kreativnosti, stvaralaštva, bez jakog obrazovnog sistema nema jake zemlje, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić na Drugoj godišnjoj konferenciji o obrazovanju u Palati Srbija.

Brnabić je rekla da je obrazovni sistem prioritet Vlade Srbije i buduće Vlade.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da je cilj Vlade i Ministarstva prosvete bolji položaj prosvetnih radnika.

„Svesni smo da su stručnost i motivacija prosvetnih radnika ključni za kvalitet obrazovanja i sve dodatne stimulacije, uključujući i one koje se tiču njihovih primanja, sigurno će biti zadatak i u 2024. godini“, rekla je ona.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na konferenciji o obrazovanju u Palati „Srbija“ da mladi koji srednju školu završe po dualnom modelu imaju i 52 odsto veću početnu platu od onih koji pohađaju klasično srednje obrazovanje.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ukazala je na veliki problem nedostatka kadrova.

Najviše pažnje dobila je priča o dualnom obrazovanju.

„Na nivou Republike, među učenicima koji su srednju školu završili 2023. godine, učenici koji su se obrazovali po dualnom modelu su se zaposlili sa prvom prosečnom platom od 71.986 dinara, a po klasičnom 65.375. Tehnička škola u Valjevu, koja je trening centar, 235 učenika je završilo srednju školu u 2023, među njima zaposlen je 71 procenat onih koji su se obrazovali po dualnom modelu sa prosečnom prvom platom od 108.989 dinara, a 26,7 odsto učenika koji su pohađali klasični oblik nastave, sa prvom bruto zaradom od 71.531 dinara“, navela je Brnabić.

Predsednica Vlade istakla je da je samo među učenicima u toj školi, 52,36 odsto veća plata đaka koji su pohađali dualni model od onih koji su pohađali klasičan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari