Brže izdavanje ličnih dokumenata 1Foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić predstavili su danas novu aplikaciju za izdavanje ličnih dokumenata u Policijskoj stanici Savski venac.

Ministarstvo unutrašnjih poslova priključilo se zajedničkoj bazi podataka čak šest državnih institucija, zbog čega će građani ubuduće moći da izvade potrebna dokumenta samo uz ličnu kartu.

„Sada više niko ne mora da donosi ni uverenje o državljanstvu ni izvod iz matične knjige, jer se oni već nalaze u bazama podataka. Građani će ubuduće sva lična dokumenta koja vade u policijskim stanicama i upravama moći da dobiju neuporedivo brže. Uvođenjem elektronskih uplatnica i potpisa više neće morati da provedu ni sekund na šalterima, već će samo trošiti vreme na konkretno izdavanje dokumenata“ rekao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je naveo da ova procedura za sada funkcioniše na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd, ali će uskoro biti uvedena i na nivou čitave Srbije.

Prvi koji su danas prošli proceduru uz pomoć nove aplikacije bila su dva bračna para koja su želela izdavanja putne isprave za bebu.

„Konačno imamo to da građani nisu kuriri za državu, već je država servis građana koji dolaze samo sa ličnim kartama i onda mi preko povezivanja iz centralnog registra svih baza podataka izvlačimo sva dokumenta koja nam trebaju da im omogućimo uslugu zbog koje su došli“, objasnila je ministarka Brnabić.

Ona je istakla da joj je posebno drago što su se roditelji preko sistema „Bebo dobrodošla na svet“ prijavili za izdavanje putne isprave.

„Policijski službenik koji je obrađivao zahtev, uneo je matični broj nakon čega su sve baze podataka kojima raspolažemo bile dostupne i tako roditelji nisu morali da donesu nijedan dokument. Povlačenjem dokumenata iz baze podataka i uzimanjem biometrijske fotografije imali smo sve što je potrebno za podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave, uz saglasnost koju su roditelji dali“, objasnio je ministar Stefanović.

Kako je ministar istakao, ono što je značajno za građane jeste da proces traje samo dva minuta, a roditelji već danas popodne imaju mogućnost da podignu pasoš.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.