U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine juče je, prvi put u našoj zemlji i širem regionu, bolesniku implantiran stent obložen progenitor endotelnim ćelijama, koje pospešuju ozdravljenje krvnog suda. Drugim rečima, oblaganjem stenta endotelnim ćelijama omogućeno je brzo zaceljenje suda i u velikoj meri smanjena mogućnost ponovnog zapušenja.

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine juče je, prvi put u našoj zemlji i širem regionu, bolesniku implantiran stent obložen progenitor endotelnim ćelijama, koje pospešuju ozdravljenje krvnog suda. Drugim rečima, oblaganjem stenta endotelnim ćelijama omogućeno je brzo zaceljenje suda i u velikoj meri smanjena mogućnost ponovnog zapušenja. Inače, do sada od zemalja u okruženju ova operacija je urađena samo u Rumuniji.
Intervenciju na pedesetpetogodišnjem bolesniku uradio je zamenik načelnika Klinike za kardiologiju Instituta za KVB Vojvodine, mr Vladimir Ivanović, a „vorkšop“ pre početka intervencije, pred novinarima i lekarima, izveli su predavači, Alen Kar iz Velike Britanije i Verner Kraus iz Austrije.
Inovativna tehnologija koja je urađena zasigurno će imati standardnu primenu i ući u redovnu proceduru na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.
– Za prvu prezentaciju nove vrste stentova i nove tehnologije odabran je Institut za KVB Vojvodine, jer je kroz naše kateterizacione sale tokom prošle godine prošlo oko 3.680 bolesnika, tako da je urađeno 1.320 interventnih procedura, a 1.600 stentova ugrađeno – istakla je prof. dr Nada Čemerlić Ađić, direktorka Instituta i dodala da se u ovoj godini očekuje veći broj intervencija, imajući u vidu da je u prvoj polovini 2008. broj bolesnika bio 2.075, a ugrađeno je 754 stenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari