Bujanovac: Peticija da se srpska deca razdvoje od romske

Ostavite komentar


  1. Ovo moze samo u Srbiji da se „regulise“ u skladu sa zakonom. Zakon koji nigde ne postoji i nema veze sa Srbskim zakonima o odvajahju Srbske i Romske dece u skolskim klupama to nema nigde na svetu!! Umesto da se radi na integrisahju mahjina vi hocete da ih udaljite ! Kako malo ne razmiljate koliko su vam potrebni bas ta Romska deca !! Za razliku od drugih postujemo Srbiju i hjene zakone i granice hjene Branili su ih bas roditelji tih malisana skojim vi hocete da udaljite od vas samo sto su Romi ! Pa dobro onda pustiliste Albance da se skoluju i eto vam sad vajde od toga! Onog koga treba da podrzite vi ga rusite vec od malih nogu !! Sramota i steta za vas same !

  2. Postovani,
    Nije sporno skolovanje romske dece. Neka drzava Srbija primeni Zakon o obrazovanju nacionalnih manjina. Smatram da ce Romi najzad biti zadovoljni da se i prema njima primene zakoni nacionalnih manjina, kao i prema drugim nacionalnim manjinama. Romi verovatno ne zele nista nezakonito, vec je takva primena zakona trebala odavno da se primeni, jer je svakome lakse ucenje na svom maternjem jeziku. Najzad je doslo vreme, sto se i pedagoskim zahtevima trazi. Jan Amos Komenski je to trazio u Ceskoj jos u 17. veku za Cese da uce na svom maternjem jeziku, umesto ucenje i skolovanje na latinskom jeziku. On je izmedju ostalog rekao, da se dete ne moze uciti drugim jezikom, umesto maternjeg jezika, to je isto uciti dete da jase konja pre nego li je naucilo da hoda. Dajte najzad i Romima ljudska i manjinska prava po zakonu da se skoluju na svom maternjem jeziku. Svaki narod je poceo skolovanje onim kadrom koga je imao, jer ne zaboraviteda su Albanci poceli sa uciteljima koji su zavrsili – sest meseci kurs- bude msus“. Najbolji je nacin formirati odeljenje sa istim statusom znanja i da se nastava izvodi na maternjem jeziku do IV razreda. Kasnije ce se nastava nastaviti normalno na srpskom nastavnom jeziku.Dajte Romima nacionalna prava po zakonu o nacionalnim manjinama i ljudskim pravima, jer Romi ne traze nista viseni manje, nego sto predvidja zakon. Medjutim, siguran sam da se Romi togaplase i da se oni ne slazu da se romska deca odvajaju. Strah je duboko usadjeno u romskim kostima. Oni silom zele da se ne odvajaju, a odvajali su dzamiju. Romi, osvesti te se, koristite svoja ljudska i manjinska prava po zakonu, a to mora doci jednog dana, jer Romi ne traze teritoriju, vec normalan zivot i egzistenciju. Pozdrav svim postenim ljudima, bez obzira na nacionalnost.
    Osmani Ibrahim
    Presevo
    15. Novembar 91.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.