Bujošević odgovorio SBB-u na primedbe o emitovanju reklamnog spota na RTS-u 1foto A.K./ATAImages

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević odgovorio je kompaniji SBB na primedbe o emitovanju njihovog reklamnog spota u programima Javnog servisa.

Odgovor prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine Zekoviću,

Hvala Vam na odgovoru na naš dopis kojim smo vas upozorili na vaše zakonske obaveze u vezi sa pozicioniranjem, odnosno logičkom numeracijom televizijskih programa Javnog medijskog servisa.

Zakon o elektronskim medijima koji reguliše ovu materiju stupio je na snagu 4. 11. 2023. godine i potrebno je da bez odlaganja izvršite repozicioniranje programa na početnim pozicijama svih vaših platformi, s obzirom na to da zakon ne predviđa rok za izvršenje ove obaveze. Dok to ne učinite u prekršaju ste, pa vam savetujemo da se postarate da takvo stanje ne traje duže.

Povodom reklame koja se odnosi na vašu distributivnu mrežu, odluka da je RTS ne emituje doneta je u skladu sa Zakonom o oglašavanju koji članom 6, stav 4, propisuje da oglasna poruka mora da bude istinita, u skladu sa zakonom, dobrim poslovnim običajima lojalne konkurencije i profesionalnom etikom.

Naše stručne službe su zatražile informaciju na čemu se zasniva podatak o raširenosti vaše distributivne mreže koji je naveden u ovom spotu, a vi ste odgovorili da se radi o vašim internim podacima.

Podatke o mrežama za distribuciju medijskih sadržaja u Republici Srbiji poseduje i zvanično objavljuje Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge – Ratel, kao nadležni državni organ za oblast elektronskih komunikacija. Iz zvaničnih izveštaja koji se objavljuju na njihovom internet portalu, ne može se zaključiti da je informacija koja se navodi u spotu tačna.

Sledstveno, u skladu sa članom 11 Zakona o oglašavanju, doneta je odluka da se spot ne emituje.

S poštovanjem,

Generalni direktor JMU RTS

Dragan Bujošević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari