Američki predsednik Džordž Buš branio je juče raspoređivanje dodatnih snaga SAD u Iraku i obećao da će one tamo ostati s Iračanima, uprkos zahtevima Kongresa da se vojnici vrate kućama. U okviru Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma (APEC), koji je juče počeo u glavnom gradu Australije, predsednik Buš nije izneo indicije da planira da odustane od raspoređivanja dodatnih 30.

Američki predsednik Džordž Buš branio je juče raspoređivanje dodatnih snaga SAD u Iraku i obećao da će one tamo ostati s Iračanima, uprkos zahtevima Kongresa da se vojnici vrate kućama. U okviru Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma (APEC), koji je juče počeo u glavnom gradu Australije, predsednik Buš nije izneo indicije da planira da odustane od raspoređivanja dodatnih 30.000 vojnika.
„Mora da bude učinjeno još stvari, ali pomirenje je počelo“, rekao je Buš na zajedničkoj konferenciji za novinare s australijskim premijerom Džonom Hauardom, inače čvrstim saveznikom SAD u ratu. „Veoma je važno, prema mom mišljenju, za bezbednost Amerike ili Australije da ostanemo tamo s Iračanima i pružimo im pomoć“, rekao je Buš. Na konferenciji za štampu, posle sastanka, kratkog krstarenja po sidnejskoj luci i ručka s australijskim vojnicima i mornarima, Hauard je obećao da će australijski vojnici ostati uz američke snage u Iraku. On je obećao da njegova zemlja neće smanjiti niti povući 1.600 australijskih vojnika iz Iraka, iako je rekao da bi te trupe mogle preuzeti ulogu obučavanja. Buš i Hauard su razgovarali i o trgovini, Bliskom istoku, Severnoj Koreji i usponu Kine čiji će predsednik Hu Đintao prisustvovati sastanku APEC. „Australijske snage će ostati u Iraku na trenutnom nivou, bez oslanjanja na bilo kakve kalendarske datume, već na osnovu stanja na terenu“, dodao je on.

Zabranjen protestni marš „Zaustavite Buša“

Sidnej – Australijska policija koja očekuje da za vikend može doći do nasilnih demonstracija rasporedila je više od 5.000 policajaca i vojnika u centru Sidneja kako bi štitili prisutne zvaničnike. Sud je juče doneo odluku da se promeni ruta velikog protestnog marša koji je trebalo da se u subotu održi u blizini održavanja samita. Marš koalicije pod imenom „Zaustavite Buša“, koji je trebalo da okupi više od 20.000 demonstranata, protivnika rata u Iraku i američke politike o globalnom zagrevanju, prema odluci suda neće moći da prolazi u blizini lokacije foruma, pored sidnejske luke. Demonstrantima je omogućeno da organizuju kraću protestnu šetnju kroz tri gradska bloka, daleko od samita. AP

Buš je na APEC samit doputovao posle iznenadne posete zapadnoj iračkoj provinciji Anbar, gde su ga o situaciji izvestili irački i američki zvaničnici, uključujući najvišeg američkog komandanta u Iraku generala Dejvida Petreusa i Rajana Krokera, američkog ambasadora u Iraku. Petreus i Kroker su Bušu, kako kažu zvaničnici administracije, savetovali da se drži trenutne ratne strategije. Buš je priznao da politički progres u Iraku zaostaje, ali je rekao da vidi znake napretka. Ta izjava je u suprotnosti s nalazima Vladine kancelarije za odgovornost koja je u Vašingtonu izvestila da Irak nije uspeo da postigne čak 11 od 18 političkih i bezbednosnih ciljeva. Držeći se optimističnih procena rata, Buš je energično pričao o slanju dodatnih trupa u Irak tokom ove godine. Trenutno se u Iraku nalazi 160.000 vojnika SAD. „Da sam mislio da ne možemo uspeti nikada ne bih ni slao naše vojnike tamo“, rekao je on.
Liberalizacija trgovine i klimatske promene nalaze se na vrhu dnevnog reda azijsko-pacifičkog foruma. Buš želi da se 21 zemlja članica foruma složi da se reaktivira Doha runda pregovora o liberalizaciji svetske trgovine. Više od 40 ministara trgovine i inostranih poslova, uključujući američku državnu sekretarku Kondolizu Rajs, okupili su se na samitu da pripreme zajedničku deklaraciju koju će njihovi lideri razmatrati na samitu APEC za vikend.
Nacrt deklaracije APEC, u koji je agencija Rojters imala uvid, navodi da će zemlje članice pokušati da ojačaju standarde za bezbednost hrane i ističe da je bezbednost osnovna za ekonomski rast. Deklaracija se koncentriše na pitanja kao što su politika konkurencija, jačanje tržišta novca, borba protiv korupcije, ali se ne zadržava mnogo na pitanju slobodne trgovinske zone zemalja Azije i Pacifika koju predlaže Amerika.
Na marginama foruma Buš planira da se sastane s nekolicinom lidera kao što su kineski predsednik Hu Đintao, ruski predsednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abe. On neće ostati do završne sednice za vikend pošto se vraća u zemlju da prisustvuje debati o Iraku i šestoj godišnjici terorističkih napada na SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari