Čak 63,2 odsto studenata misli da monarhija nije prevaziđen oblik uređenja 1

Čak 63,2 odsto studenata misli da monarhija nije prevaziđen oblik državnog uređenja, pre svega zbog znanja da su neke od najrazvijenijih država u Evropi i svetu upravo monarhije. Takođe 63,83 odsto, smatra da demokratija i ustavna parlamentarna monarhija nisu protivne jedna drugoj.

To su rezultati istraživanja koje je sprovelo Udruženja kraljevine Srbije.

Kraljeva omladina, podmladak Udruženja Kraljevina Srbija, sprovela je istraživanje pod nazivom „Upućenost i stavovi studenata u Beogradu o pojmu monarhije“ sa ciljem da se, kako navode ispitaju stavovi studenata fakulteta u Beogradu (zastupljeni su bili i Univerzitet u Beogradu i privatni fakulteti) o pitanjima monarhije, Kraljevske porodice Karađorđević, političkom sistemu u Srbiji itd.

„Ukoliko bi se referendum o proglašenju Kraljevine Srbije održao sutra, istraživanje je pokazalo da bi 33,2 odstto podržalo uspostavljanje Kraljevine Srbije, a 40,2 odsto ispitanika glasalo protiv, dok 19,4 odsto nema stav o ovom pitanju, a 7,2  odstone bi glasalo. S obzirom da se tema monarhije nalazi u medijskom mraku, veoma smo zadovoljni ostvarenim rezultatima, gde veliki broj neopredeljenih ukazuje na neophodnost otvaranja dijaloga o ovom pitanju i informisanja o prednostima ustavne parlamentarne monarhije“, navodi se u saopštenju. Značajno je istaći i da 81,6 odsto ispitanika, koji su buduća intelektualna elita ove zemlje, pogrešno odgovorilo na pitanje koji oblik vlasti (predsednički, parlamentarni ili polu predsednički) je trenutno zastupljen u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari