Ćale je mrtav, a meni živom ne daju mira 1Foto: BETAPHOTO/ SVETLANA DOJCINOVIC

Ne samo da prate mene, već i moju majku. To sada prvi put javno kažem. A na njihovo obrazloženje da su me zaustavili zbog „rutinske kontrole“ imam samo jedno pitanje – kakva je to rutinska kontrola u kojoj učestvuju četiri policijska automobila pod rotacijom i jedno civilno vozilo.

To kaže za Danas Petar Đurić, reagujući na saopštenje MUP-a da je prekjuče zaustavljen u rutinskoj saobraćajnoj kontroli.

Sin nedavno preminulog slikara Ljubiše Đurića prethodno je tvrdio da ga policija prati i da nad njim vrše klasično zastrašivanje.

U razgovoru za Danas, Petar tvrdi da je bio izložen policijskoj torturi jer se pre dve večeri pojavljivao ispred policijske stanice u ulici Majke Jevrosime i dao podršku Srđanu Žuniću, „momku koji je uhapšen samo zato što je neistomišljenik vladajuće strukture“.

– Skupili smo se da damo podršku dečku i čekali da ga puste iz pritvora. To je bilo u ponedeljak uveče. U utorak sam se uputio do stare Karaburme da se nađem sa sinom i suprugom i od Vračara, sve vreme pratio me je crni punto za koji sam uveren da je civilno vozilo policije. Namerno sam menjao rute, punto me je svuda pratio – priča Petar.

U jednoj od ulica bila je patrola policije koja je, prema njegovim rečima, zaustavila jedno vozilo a njega pustila da prođe.

– Posle manje od minuta u susednoj ulici ta ista patrola zaustavlja mene. Znači, ostavili su čoveka koga su prethodno zaustavili i prebacili se na nov položaj da bi zaustavili mene. Verujem da su im to dojavile kolege iz crnog punta, jer je i to vozilo ubrzo naišlo. Legitimisali su me, izašao sam iz auta a oko mene je bilo četiri policijska auta sa rotacijom – kaže Petar.

Dodaje da su ga građani prepoznali, počeli da daju podršku i uključili telefone da snimaju.

– U tom trenutku su se povukli, a jedan od policajaca me je pitao „zašto si bežao od policije“ i „šta imaš u autu“. Tada je jednom od službenika javljeno: Mi ga preuzimamo iz Starog grada. Čekao sam duže od sat vremena da vide šta će sa mnom da rade. To je klasično zastrašivanje jer sam dao podršku dečku koji je protiv ove vlasti – navodi naš sagovornik.

Međutim, u Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da su „apsolutno neistiniti navodi“ da je policija pokušala neosnovano da privede Đurića „kako su pisali neki mediji“.

Ćale je mrtav, a meni živom ne daju mira 2

– Saobraćajna policija je, tokom redovne saobraćajne kontrole u Beogradu, zaustavila vozilo „opel insignija“, kojim je upravljao P. Đ. Utvrđeno je da je vozilu istekla registraciona nalepnica u avgustu ove godine. Protiv vozača je sačinjen zapisnik o učinjenom saobraćajnom prekršaju, a po Zakonu o bezbednosti saobraćaja automobil je isključen iz saobraćaja, navode u MUP-u za Danas. Ministarstvo smo pitali i da li su proverili Đurićeve navode da ga prati crni punto, što je on rekao jednom od policajaca koji su ga zaustavili, ali odgovor na to pitanje nismo dobili.

Đurić je potvrdio da mu je istekla registracija, ali postavlja pitanje kakva je to rutinska kontrola sa četiri automobila pod rotacijom i želi odgovor od nadležnih o automobilu koji ga prati.

– Njihova obrazloženja su smešna. Ćale je mrtav, a meni živom ne daju mira. Krenuli su na porodicu, ne daju nam da živimo – kaže Petar.

Petar Đurić, sin pokojnog slikara Ljubiše Đurića, postao je poznat široj javnosti tokom letošnjih protesta opozicije kada je uzviknuo: „Ćale, ovo je za tebe“ i objasnio da je njegov otac umro jer nije na vreme priključen na respirator.

Potom se sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio javnosti navodeći da to nije tačno, te da Petar ima „kriminalnu prošlost“ i da je bio „nestašan kao đak, prvi u razredu imao mobilni“.

Đurić je potom iz suda vadio potvrdu da nikada nije krivično gonjen, a javnosti je predočio bolničku dokumentaciju iz koje se vidi da je doktor koji je lečio njegovog oca tražio da ga priključe na respirator ali da je dobio odgovor da „respiratora nema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari