Carina Srbije: Neosnovano smo na udaru medija kao odgovorni za uvoz viršli zaraženih bakterijom 1Foto: FoNet/Uprava carina (arhiva)

Uprava carine Srbije saopštila je danas da se neosnovano našla na udaru pojedinih medija kao jedna od odgovornih službi u lancu bezbednosti hrane, povodom uvoza viršli, zaraženih bakterijom listerija.

„U skladu sa Zakonom o veterinarstvu uvoz i provoz životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla, hrane za životinje, lekova i medicinskih sredstava za upotrebu u veterini i pratećih predmeta, podleže obaveznoj veterinarsko-sanitarnoj kontroli na granici i nisu sastavni deo Uprave carina“, naveli su.

Podsetili su da carina ne može da preduzme ništa, pre nego što granični veterinarski inspektor utvrdi da nema veterinarsko-sanitarnih smetnji za uvoz takve robe.

Uprava carine je podsetila da može da odobri pošiljke koje su odobrene veterinarsko-sanitarnom pregledu isključivo na osnovu dokumenta koji je potvrdio i izdao granični veterinarski inspektor.

Ministartvo poljoprivrede Srbije objavilo je juče da je sistem za brzo obaveštavanje EU (RASFF) obavestio da je proizvod u tipu barene kobasice, brenda „Wudy“ uvežen iz Italije kontaminiran bakterijom listerija, nakon čega je kompanija za uvoz u Srbiju Silbo dala nalog da se momentalno iz maloprodaje povuku ti proizvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari