"Cedićemo te, Bojane": Marko Miljković na suđenju nastavio ispitivanje okrivljenog saradnika 1Marko Miljković Foto: Aleksandar Roknić; Printscreen/Tv Pink

Marko Miljković, drugookrivljeni u predmetu Belivuk nastavio je danas u Specijalnom sudu ispitvanje okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina, pokušavajući da pronađe rupe u njegovom iskazu.

Miljković je Hrvatinu postavio seriju pitanja o najmanjim detaljima krivičnih dela o kojima je ranije govorio, sa ciljem da okrivljenog saradnika uhvati u laži.

Miljković je pitao o odeći koju su nosili pojedinih dana, kada su negde stigli, kojim kolima, koje boje, modela, šta su ručali…Nakon što je Hrvatin odgovorio na pitanje o tome gde je bila zavarena mašina za mlevenje mesa, Miljković mu je odgovorio – „lažeš“.

Nakon ovoga, Miljkovića je opomenula predsednica sudskog veća, rekavši da ne može na taj način da komunicira sa svedokom.

Hrvatin je na većinu pitanja odgovorio sa „ne sećam se“, na vidljivo Miljkovićevo zadovoljstvo koji ih je komentarisao sa „odlično“, „e bravo“ i „hvala“.

Ipak, Hrvatin se čvrstvo držao iskaza koji je dao u istrazi, a i ranije pred sudom, ne želeći da govori o stvarima o kojima nema saznanja i da ulazi u pretpostavke.

Za razliku od ispitivanja prethodnog okrivljenog saradnika Srđana Lalića,koje je često bilo puno netrpeljivosti između bivših članova grupe, kod unakrsnog ispitivanje Hrvatina nije bilo sličnog animoziteta. Ipak, u jednom trenutku kada se Hrvatin pobunio na pitanja o „broju štekera“, Miljković mu je dobacio „cedićemo te Bojane“, aludirajući da će postavljati još mnogo pitanja.

Na ovo je reagovala predsednica sudskog veća Vinka Beraha, dodajući – „cedićete onoliko koliko mi dozvolimo“.

Miljkovićeva pitanja na današnjem pretresu ticala su se uglavnom otmice i ubistva Nikole Mitića.

Podsetimo, prema navodima optužnice, Belivukova grupa je, smatrajući da ih prate pripadnici škaljarskog klana, organizovala diverziju tokom koje su ustanovili da ih opservira jedna osoba u automobilu.

Ovu osobu je, kako stoji u optužnici, u blizini zgrade Ambasade SAD najpre udario Miljković, a potom su ga ostali članovi oteli. Oni su ga odveli najpre u „bazu“, restoran Partizanovog stadiona, a zatim i u Ritopek, gde je ubijen.

Okrivljeni saradnik je odgovarajući na ova pitanja, uzgredno spomenuo da je Veljko Belivuk u jednom trenutku sumnjao da je u njihovom ubistvu trebalo da učestvuje Nikola Vušović, vođa vračarske grupe. Ipak, kako je rekao Hrvatin, Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, je taj potencijalni sukom „ispeglao“.

Hrvatin, prema sopstvenom svedočenju, nije lično video otmicu ili samo ubistvo, ali jeste video Mitića prebijenog u restoranu Partizana. On je o samoj otmici i ubistvu čuo od ostalih članova grupe, a u svom iskazu je rekao da je lično učestvovao u uklanjanju njegovih posmrtnih ostataka.

Na pitanje sudije, kako se osećao tom prilikom imajući u vidu da je to prvi put da je uklanjao telo Hrvatin je rekao da „nije imao osećaj da će mu pozliti“.

– To je prosto trebalo uraditi. U tom momentu nisam osećao nelagodu. Lagao bih kada bih rekao suprotno, a ne želim da lažem, naveo je Hrvatin.

Bojan Hrvatin jedan je od trojice okrivljenih saradnika, bivših članova grupe koji su sklopili sporazum sa tužilaštvom.

Veljko Belivuk, Marko Miljković i još 28 okrivljenih tereti se za niz krivičnih dela, sedam teških ubistava,otimicu, držanje oružja, promet narkotika…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari