Šta je okrivljeni saradnik Hrvatin rekao o Papiću: Belivuk nije voleo da sedi sa njim 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Okrivljeni saradnik u postupku koji se vodi protiv grupe Veljka Belivuka Bojan Hrvatin danas je u Specijalnom sudu nastavio sa iznošenjem svojih saznanja o ubistvima koja se grupi stavljaju na teret.

Na samom početku sudsko veće se osvrnulo i na navode advokatica Vesna Golubović, koja zastupa porodicu oštećenog Gorana Veličkovića, pred sam kraj prvog dela prošlog pretresa, kada je prekinula izlaganje okrivljenog svedoka Bojana Hrvatina, te zatražila od predsedavajuće sudskog veća Vinke Berahe da reaguje, da joj Veljko Belivuk upućuje „konkludentne poruke“.

Postupajuće veće je izvršilo uvid u snimak sa bezbednosnih kamera i utvrdilo da Veljko Belivuk nije pokazivao nikakve uvredljive reči advokatu Vesni Golubović.

„Drago mi je da ste se potrudili da proverite, ali ja zaista tvrdim da se desilo to prošli put. Veoma mi je važno da ja nisam neko ko bi iz bilo kakvih razloga izmislio događaj, jer je mene to uznemirilo, a potom i moju porodicu, bez obzira da li ima ili nema dokaza. Ne samo Belivuk, i ostali optuženi su ranije upućivali konkludentne poruke meni i mojim kolegama, i mi to nećemo tolerisati“, rekla je advokat Vesna Golubović.

Tokom drugog dela današnjeg suđenja predsedavajuća sudskog veća je dala reč punomoćnicima oštećenih, a prva za postavljanje pitanja javila se advokatica Vesna Golubović.

Upitala je čiji je interes da se uspostavi apsolutna kontrola na tribini i kakvi su to pravi navijači, odnosno šta na tribini rade oni koji nisu pravi.

„Na prvi deo ne mogu da odgovaram jer nisam bio pripadnik nijedne Partizanove navijačke grupe. Kao bivši navijač mogu da kažem da njih interesuje samo ono što je bilo na tribini, šal, zastava“, rekao je on.

Na pitanje zašto je bilo bitno da se navijači izmire, Hrvatin je rekao da „nikom ne odgovara rat, jer onda ne mogu da se prave pare“.

Upitan ko je odlučio da svi treba da budu pod kontrolom Belivuka i Miljkovića okrivljeni saradnik je rekao da ne zna, ali da je to „ulica i da pobeđuje najjači, a oni su bili najjači“.

Dodao je da ne može da zna da li je grupi pristupano iz straha. Hrvatin je rekao da ne zna odakle grupi polciijske uniforme i da su u planu za likvidaciju Gligorijevića spominjane kao sredstvo.

„Njih par je trebalo da budu u specijalnim policijskim uniformama, a dvojica je trebalo da budu inspektori da bi se to civilima prikaže kao hapšenje. I trebalo je da uhapse i mene na licu mesta, pa da me puste posle“, objasnio je on.

Hrvatin je rekao da je spominjan Papić kao čovek koji ima veze u policijskom vrhu, a dodao je da je tu bio i Purković koji je bio inspektor u Milana Rakića. Rekao je da ne zna da li je ta logistika davala snagu kriminalnoj grupi.

Na pitanje da li je Veličković pošao da pogleda ili kupi pištolje, odnosno da li je imao novac u trenutku kada je odveden u Ritopek, Hrvatin je rekao da novac nije video.

„Ali tog dana smo išli ne da vidi, nego da kupi pištolje, dva pištolja za 1.200 evra“, objasnio je.

Upitan da li postoji njemu blisko lice koje je takođe bilo u kontaktu sa članovima grupe, Hrvatin je rekao da je to Srđan Lalić.

„Da sam njega znao pre Miloša Budimira, on bi me uveo. Sem Srđana Lalića niko“, odgovorio je.

Upitan šta je bio motiv da prizna izvršenje krivičnih dela, rekao je da je pratio situaciju jer nije uhapšen odmah, ali da je razlog bio opstanak i zdravstveni problem.

„Ja sam uhapšen oko 10 dana posle operacije, motiv je bila i supruga koja je trudna. Kako se nastavlja postupak nadam se da će biti i nešto moralnije. Ja sam radio loše stvari, ali nisam loš čovek“, rekao je Hrvatin.

Advokat Ivan Ninić, punomoćnik oštećene Sanje Mihajlović pitao je da li je Hrvatin nekada dobio saznanjm o lišavanju života Gorna Mihajlovića, a Hrvatin je odgovorio da nije čuo po imenu, ali da se „spominjalo da je Mihajlović bio opasan“.

Na pitanje da li je Aleksandar Papić imao benefit od grupe ili grupe od njega, javio se advokat Goran Petronijević koji rekao je da je pitanje nedozvoljeno, jer Hrvatin nikada nije spominjao njegovo ime.

„Znao sam samo prezime, a posle je u novinama izašlo njegovo ime. Uvek su Belivuk i Miljković pričali s njim, ali je Belivuk rekao da nešto ne voli da sedi s njim. Ja sam zaključio da je on neko sa jakim vezama u policiji. U tužilaštvu sam rekao da sam smatrao da je on imao niknejm Šerif. Ali kada je Miljković ovde spomenuo Papića, ja tada od Lalića saznajem da je on DS King. Dva meseca posle ubistva Veličkovića, Miljković je pričao sa Šerifom i dobio informaciju iz policije da je neki momak uhapšen, da nije dao šifru skaja i da ga je policija osumnjičila da je 3. avgusta vozio Veličkovića u „smartu““, dodao je.

Kako je rekao, Miljković je sutradan opet pričao sa Šerifom i on je rekao da uhapšeni momak nije vozio crni „smart“, da se nije isključio kod Vrčina, nego negde kod Smedereva i da su preko jedinstvenog broja „Skaj“ aparata i baznih stanica to saznali.

„Zato smo za Vukićevića koristili futrolu za ometanje. Kada smo radili Vukićevića, Papić je kontaktirao Greka, a on Marka Budimira. Kada je poslata slika Šarcu i Vukićeviću Papić se raspitivao za Veljka i Marka i rekao je da se po policiji priča da je Veljko otet“, objasnio je Hrvatin.

Hrvatin je rekao da je Papića video nekoliko puta na stadionu, ali da nikada nije pričao s njim i ponovio da je uvek sedeo sa Miljkovićem i Veljkom, kao i da Veljko nije vole da sedi s njim.

„Sve što pričam je u bazi, odnosno bivšem restoranu. Jednom je bio u zatvorenom delu, kad je bilo hladnije. Ne bih ni znao da on dolazi da ti nisi vikao: ‘Evo ga Papi'“, pojasnio je Hrvatin.

On je rekao da nema saznanja da im je Papić davao novac, kao i da ne zna da li je grupa „radila izbore, proteste“, te da se nikada nije raspitivao o Papiću, niti zna šta im „znači“..

Na pitanje o saznanjima o svrgavanju vladajuće strukture, Hrvatin je takođe odgovorio odrično.

„Nemam saznanja, bar ne što se tiče migranata. Što se tiče navijača, znam da je Veljko pričao da je sa vladajućom strukturom imao neke sastanke oko transparenata. A za ovo svrgavanje ne znam“, rekao je on dodavši da nikada nije čuo da su „spominjali predsednika Srbije u kontekstu njegovog ubistva“

Dodao je da je u grupi proveo šest meseci i da se posle Milana Ljepoje više nije viđao s njima. Na pitanje da li su Belivuk i Miljković znali da će da budu lišeni slobode, Hrvatin je rekao da je „bilo priče“.

„Rekao sam da imaju nešto konkretno, da bi nas već uhapsili. Kada radite ovaj posao postoje sve opcije – da vas ubiju i da budete uhapšeni“, rekao je.

Na pitanje da li je grupa imala veze s političarima, Hrvatin je rekao da nema saznanja, ali da se pričalo o tome da treba da se sačekaju izbori i da se vidi da li će Nebojša Stefanović biti ministar policije.

Upitan da li je grupa učestvovala u rušenju u Hercegovačkoj, Hrvatin je rekao da ni sa kim iz grupe nije pričao o tome.

Hrvatin o hapšenju: Nije trebalo da dovedem sebe u situaciju da me ti ispituješ

Tokom drugog dela današnjeg pretresa, za reč se javio optuženi Marko Miljković.

On je Hrvatina ispitivao o njegovim ranijim krivičnim delima, navijačkim aktivnostima, ali i poznanstvu sa drugim okrivljenim saradnikom Srđanom Lalićem.

Na pitanje kako posmatra sebe posle 15 godina zatvora i da li je nešto naučio, Hrvatin je odgovorio „kao najglupljeg mogućeg magarca“.

„Nije trebalo da dovedem sebe u situaciju da me ti ispituješ i da me svi ispituju“, rekao je Hrvatin.

On je odgovarao i na pitanja Miljkovića o hapšenju i danima neposredno pre njega.

Miljković ga je upitao i da li je nekada bio u SBPOK-u pre našeg hapšenja.

„Nekoliko dana posle ubistva Ljepoje. Pozvao me je inspektor Bojan Vasiljevski. Rekao je da imaju slučaj da su istraživali automobil koji sam vozio. Rekli su da dođem u osam ujutru da pregledaju auto, da nije potreban advokat, da on čak i nije na tom slučaju. Otišao sam, pričao sam sa tobom. Veljko mi je savetovao da uzmem advokata, on je čovek otišao sa mnom. Parkirao sam kola, ušli smo u kancelariju. Uzeo je podatke kola i moje ime i prezime. Utvrdili su da moj auto nije u vezi sa tim i pušten sam bez ikakvog zapisnika, ništa nisam potpisao. Posle se nisam viđao sa njima, jer je bio Ljepoja i Radojević, a bio sam i na Mladenu Lazareviću, u mom autu su bile kamere. Tada sam promenio niknejm u Anakin“, objasnio je on.

Upitan da li su ga snimali u SBPOK-u, on je naveo da nije video kameru, ali da „nije bilo potrebe“, jer je „posle pet minuta odlučio da sarađuje“.

Miljković je rekao da bi prešao na ispitivanje o organizovanoj kriminalnoj grupi, ali ga je sudija prekinula. Upitan koliko će njegovo ispitivanje da traje, Miljković je odgovorio „tri dana“.

Tokom današnjeg pretresa Marko Miljković je zatražio da Hrvatin bude upitan da li ostaje pri izjavi koju je dao kao osumnjičeni od 18.07.

On je upitao i šta traži advokatica Srđana Lalića u sudnici, a potom i tražio njeno izuzeće. Advokatica je odbila da ode.

Govoreći o danima pre atentata na Krfu, Hrvatin je istakao da mu je bilo ponuđeno da učestvuje u poslu „od 250 hiljada evra“, ali i da je odbio, jer je pominjano da će morati „da se preskače neka ograda“, a on je tom prilikom imao povredu ruke.

„Po hapšenju većeg dela ove grupe, ja sam se viđao i sa Vojinovićem i sa Jovanovićem koji su mi rekli da je Nikola Spasojević na Krfu služio da donosi hranu da se ostali ne bi eksponirali i tada su mi oni rekli da je Spasojević slab i da će on prvi da pristane da bude svedok saradnik“, ispričao je Hrvatin“, rekao je Hrvatin.

Kako je ispričao, u avgustu, posle ubistva Mitića, Belivuk, Miljković odlaze iz zemlje.

Hrvatin je istakao da je u više navrata učestvovao u različitim primopredajama, ističući da je na jednoj od primopredaja bio i automobil Aleksandra Šarca.

Okrivljeni saradnik je govorio i o Luki Perenčeviću, koji je ubijen u improvizovanoj teretani na Banjici. Ubica maskiran u dostavljača hrane do danas nije priveden.

„Sedeo sam u kafiću Ritual i gledao na zgradu i ulaz Mladena Lazrevića kada je iz tog ulaza izašao sada pokojni Luka Perenčević. Pronašao sam stan u istoj zgradi gde živi Lazarević i od tada krećem da ga pratim“, rekao je Hrvatin govoreći o planiranju ubistva i praćenju Mladena Lazarevića.

Na pitanje predsedavajuće sudskog veća koliko je novca dobio od koga „za aktivnoati koje sam naziva poslovima“, Hrvatin je rekao da je za Veličkovića dobio 10.000, za Lazarevića 20.000, za primopredaju novca 10.000, za Zdravka Radojevića 10.000 evra.

Govoreć i o tome da li su on i njegova porodica imali finansijsku pomoć, Hrvatin je odgovorio odrično, a na pitanje da li je ubistvom Gorana Veličkovića izgubio deo prihoda od trgovine drogom sa njim, Hrvatin je odgovorio potvrdno.

Kao razlog što je tako odlučio, okrivljeni saradnik je rekao da je u pitanju bila „pripadnost grupi“.

Hrvatin je govorio i o detaljima ubistva Nikole Mitića.

Za reč se na kraju današnjeg pretresa javio advokat Dalibor Katančević, advokat Nemanje Lakićevića i zatražio ukidanje pritvora.

Tužilac je istakao da se protivi predlogu branioca i istakao je da je i prethodni okrivljeni saradnik govorio o delima koja se Lakićeviću stavlja na teret i dodao da je „Skaj“ materijal, iako o njemu još nije odlučeno, „više nego inkriminišući kada je u pitanju Lakićević“. Dodao je da se „samo govoriLo o ubistvu“, a da se „Lakićeviću na teret stavlja saizvršilaštvo“:

Katančević je od tužioca zatražio da kaže „jednu jedinu poruku koja je prethodila ubistvu Zdravka Radojevića“. Dodao je da, što se tiče iskaza Srđana Lalića, on i tužilac „nisu bili na istom suđenju“.

Sudija je rekla da će o procesnom predlogu advokata Katančevića biti odlučeno sutra.

Ona je prekinula ročište i ono će biti nastavljeno sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari