Centar za mame: Ministarstvo prosvete da odgovori kako se rešava problem vršnjačkog nasilja 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Udruženje građana Centar za mame saopštilo je danas, povodom tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, da Ministarstvo prosvete treba da odgovori na pitanje – šta se smatra vršnjačkim nasiljem, i da li je sve manje od fizičkog nasilja okaraterisano samo kao „dečja šala“, ili se stepen nasilja određuje po posledicama koje ostavlja na svako pojedinačno dete?

Centar za mame je naveo i da Ministarstvo prosvete treba da odgovori na pitanja kako radi sistem podrške porodicama čija deca prolaze kroz vršnjačko nasilje, kao i da li postoji sistem prijavljivanja i praćenja dece sa problematičnim obrascem ponašanja, i koje sankcije i posledice snose počinioci vršnjačkog nasilja?

„Svi segmenti društva, od porodice, preko škole, medija, modernih tehnologija, posrnulog društva i zastarelih institucija, doveli su do toga da se jedan trinaestogodišnji dečak našao u za njega neizlaznoj situaciji u kojoj je mislio da je ubistvo rešenje. S obzirom na informaciju da je sve mesec dana planirano, dolazimo do zaključka da bar mesec dana niko nije obratio pažnju na ovo dete, ni roditelji, ni nastavnici, ni pedagozi ni psiholozi u školi“, navodi se u saopštenju.

Centar za mame navodi da „ako ovaj slučaj shvatimo kao opomenu da je nešto trulo u srcu našeg društva, onda imamo mogućnost da sprečimo da se u budućnosti ponovi nešto isto, slično ili gore“.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari