Jelena BegovićFoto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Nova ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u budućoj Vladi Srbije biće dr Jelena Begović, koja se nalazila na čelu Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Begović je rođena 1970. godine i bila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, u kojem je i provela svoj radni vek.

Od 1998. godine počela je sa radom u struci, isprva kao istraživač pripravnik na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, nakon čega je postala istraživač saradnik, naučni saradnik i viši naučni saradnik.

Takođe, našla se i na rukovodilačkoj poziciji Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju.

Tokom više od 20 godina bavi se istraživanjima u oblasti molekularne genetike i primeni biotehnologije u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao i u poljoprivredi.

Ekspert je iz oblasti molekularne mikrobiologije i razvoja probiotika, bakterijskih starter kultura kao i primene novih tehnologija u
borbi protiva antibiotske rezistencije.

Publikovala je više od 50 radova u vodećim međunarodnim časopisima.

Član je Udruženja mikrobiologa Srbije, Društva genetičara Srbije i Američkog mikrobiološkog društva (ASM).

Pored toga, nalazi se u recezentskom odboru naučnopopularnog časopisa „Elementi“.

Aktivno učestvuje u implementaciji procesa transfera tehnologije kao i uvođenju open innovation concept-a u istraživanjima u Srbiji i u regionu.

Ima iskustvo u oblasti zaštite prava intelektualne svojine, licenciranju, kao i u kompletnom procesu nastanka inovacija i njihovoj komercijalizaciji – od laboratorije do tržišta.

Takođe, rukovodi i učestvuje u brojnim naicionalnim i međunarodnim naučnim razvojnim projektima, kao u projektima saradnje sa privredom, uključujući domaće i inostrane kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari