Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu je preksinoć u Beogradu srpskim zvaničnicima, predsedniku Borisu Tadiću i šefu diplomatije Vuku Jeremiću, predstavio sporazum o ujedinjenju islamskih zajednica u Srbiji. Potpisivanje sporazuma očekuje se narednih dana u Istanbulu.

Sporazum bi, prema saznanjima Danasa, trebalo da potpišu poglavari Islamske zajednice BiH i Turske – Mustafa Cerić i Mehmed Gormez, koji su i glavni „autori“ dokumenta.

Prema drugim izvorima našeg lista, moguće je da, sem Cerića i Gormeza, u Istanbul budu pozvani glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić da potpišu taj dokument.

Sporazumom bi bila formirana jedinstvena Islamska zajednica u Srbiji koja bi organizaciono bila vezana za IZ u BiH. Na njenom čelu navodno ne bi trebalo da se nađu ni Zukorlić ni Zilkić, već neutralna, obostrano prihvatljiva ličnost.

Izbor čelnika i organa jedinstvene IZ trebalo bi da bude obavljen do kraja godine. Iako su Zilkić i srbijanski muftija IZS Muhamed Jusufspahić ovih dana kritikovali način na koji je usaglašavan sporazum o IZ i žalili se da nisu obavešteni o predlogu i pregovorima, ne očekuje se da iko pravi probleme u realizaciji dokumenta koji su u Srbiji zvanično podržala oba bošnjačka ministra u vladi – Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, kao i Mešihat IZ u Srbije, koji predvodi Zukorlić.

– Razvijanje odnosa između Turske i Srbije pomaže stabilnost Balkana, poručio je turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu koji je u ponedeljak uveče bio u kratkoj, radnoj poseti Beogradu. Srpski zvaničnici nisu objavili nikakvo saopštenje nakon razgovora sa šefom turske diplomatije, ali je Davutoglu, u izjavi turskoj državnoj agenciji Anadolija i turskoj televiziji, istakao značaj tursko-srpskih odnosa. On je potvrdio da je sa predsednikom Tadićem i ministrom Jeremićem razgovarao i o ujedinjenju dve Islamske zajednice u Srbiji. „Rešavanje ovog problema važno je za mir među muslimanima Sandžaka, ali i za stabilnost cele Srbije“, rekao je Davutoglu i izrazio nadu da počinje nov period za Sandžak i sve muslimane u Srbiji, ali i mira i stabilnosti u celoj Srbiji.

Sarajevski Avaz piše da je Davutoglu upoznao Tadića i Jeremića sa sadržajem sporazuma o vraćanju duhovnog i institucionalnog jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, a od vrha srpske države tražio saglasnost za sporazum, jer bi ta podrška ubrzala njegovu realizaciju.

Dogovor i o nacionalnom savetu?

Sem o prevladavanju podela u IZ, politički i verski predstavnici sandžačkih Bošnjaka poslednjih nedelja su nezvanično pregovarali i o formiranju Nacionalnog saveta Bošnjaka, odnosno Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Navodno je i tu postignut dogovor, o kome, za sada, ne žele javno da govore. Da je verovatno došlo do dogovora može se zaključiti i iz nedavne izjave ministra za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića da se odustalo od ponavljanja izbora za BNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari