Četvorovalentna vakcina protiv gripa dostupna i u apotekama 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vakcinacija protiv gripa za rizične kategorije stanovništva je obuhvaćena Nacionalnim programom imunizacije.

Za stanovništvo koje nije obuhvaćeno Nacionalnim programom imunizacije, vakcina protiv gripa je dostupna i u apotekama ili se može primiti u privatnim medicinskim ustanovama.

Infektolog i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS prof. dr Goran Stevanović, kaže da je najbolji i najuspešniji način lečenja infektivnih bolesti sprečavanje da do njih dođe, njihova prevencija, što podrazumeva i vakcinaciju.

„Ako ne razvijemo otpornost na bolest pre njene pojave, svakako postoji opasnost od teže kliničke slike i većeg procenta nepovoljnih ishoda. U posebnom su riziku hronični bolesnici, osobe starije životne dobi, oštećenog imuniteta, trudnice. Ali, ni oni koje se smatraju zdravim, uz to i mladi i u odličnoj kondiciji, nisu izuzeti od mogućih komplikacija, te je i za njih vakcinacija najbezbedniji način sticanja imuniteta.

Mladi su takođe i najveći rezervoari infekcije, jer bolest izdrže „na nogama“, i kreću se i kada su najzarazniji, čime ugrožavaju i svoje i tuđe zdravlje”, kaže Stevanović.

Podaci pokazuju da grip može povećati rizik od srčanog udara i do 10 puta u prva tri dana nakon infekcije gripom, pokazujući da teret gripa prevazilazi dobro poznate respiratorne komplikacije. Takođe, grip povećava rizik od moždanog udara i upale pluća za osam puta. Vakcinacija protiv gripa je povezana sa smanjenjem rizika od infarkta miokarda za 15-45 odsto, smanjenjem sličnim efektu prestanka pušenja ili uzimanja lekova za kontrolu holesterola ili visokog krvnog pritiska.

„Ispunili smo sve obaveze za isporuku vakcine protiv gripa u Republici Srbiji, a na osnovu pravovremeno raspisanog tendera od strane Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje prema planu potreba Instituta za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’ i narudžbina apoteka, u skladu sa Pravilnikom o Programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti“, objasnila je Ivana Stakić, direktorka za vakcine za zemlje van EU kompanije Amicus.

Godišnja vakcinacija je najbolji način zaštite od gripa i njegovih komplikacija. Svake godine se mogu pojaviti različiti sojevi, pa su sezone gripa nepredvidive iz godine u godinu. Iz tog razloga, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svake godine prati sojeve koji cirkulišu i daje preporuke za sastav vakcine za sledeću sezonu. Takođe, studije su pokazale da zaštita od gripa može da oslabi tokom sezone, što znači da je potrebna ponovljena godišnja vakcinacija.

Četvorovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva soja tipa A i dva soja tipa B virusa gripa, prema preporukama koje je u februaru 2022. izdala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za sezonu gripa 2022-2023.

Grip predstavlja ozbiljnu pretnju na globalnom nivou, izaziva 3 do 5 miliona teških slučajeva i 290.000 do 650.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Distribucija sezonskih vakcina protiv gripa u Srbiji je počela krajem septembra, a zdravstvenim ustanovama je podeljeno skoro 400.000 doza.

Kako je tada saopštio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mreži instituta i zavoda za javno zdravlje distribuirano je 373.360 doza četvorovalentne vakcine proizvodjača „Sanofi Paster“ kao i 22.640 doza vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari