Cigareta u Barseloni pre 80 godina imala veću vrednost od novca 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Kako je pred kraj Španskog građanskog rata izgledala atmosfera u velikom gradu i pristaništu Barselona, pisao je list Pravda na današnji dan 1939. godine.

Reportažu jednog francuskog lista o Barseloni u Španiji, Pravda je prenela pod naslovom „Varoš u kojoj se za cigaretu daje nakit“. U tekstu se navodi da je grad „ukočen od straha i stradanja“, da u nekada toliko živahnom pristaništu Barselone danas vlada grobna tišina, kao i se da na prvi pogled čini da nema nijednog stanovnika.

Sve je nepomično, ukočeno, dodaje se, Barselona liči na mrtvu varoš, bez duše i srca.

Cigareta u Barseloni pre 80 godina imala veću vrednost od novca 2„Za kupovinu hleba, masti, brašna i šećera potrebne su naročite karte od vlasti. Obroci su mali. Za obrok se ništa ne plaća. Uopšte, u Barceloni se nizašta ne plaća. Novac je tu sada sasvim izgubio vrednost. Za novac u sada toj tužnoj varoši ništa ne možete kupiti, pa čak da imate i čitav sanduk suvog zlata“, navodi se u tekstu francuskog novinara.

Međutim, dodaje da se ko raspolaže većom rezervom cigarete ili duvana, taj u gladnoj, iznurenoj i napaćenoj Barseloni može provesti kao knez.

„Reč ‘cigareta’ u toj varoši ima čarobnu moć u toj varoši. Za jednu cigaretu Španac je spreman da žrtvuje svoj zlatni lanac sa dijamantima oko vrata. A svim imaju novaca, zlata i nakita. Samo cigareta i duvana nemaju“, piše svoja zapažanja novinar i ocenjuje da je cigareta postala nova valuta Barselone.

Meštani su se radovali kada u grad dođe poneki stranac koji ima cigarete, ali se oni koji nisu imali cigarete da podele sa njima nisu dobro proveli. Naime, ukoliko bi se desilo da neki stranac ima jednu cigaretu i zapali na ulici građani bi ga okružili i terali da je ugasi jer ne sme da pupi javno na ulici ukoliko nema i njima da da.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Cigareta u Barseloni pre 80 godina imala veću vrednost od novca 3List Vreme istog dana pre 80 godina na naslovnoj strani, između ostalog, donosi vest da su pariski bioskopi za sutra najavili stupanje u štrajk zbog nove takse na kinematografske predstave u francuskoj prestonici.

Ovaj list piše da će beogradski policajci sutra prikupljati priloge za prestonički sirotinju, a da će na prvi dan Božića prirediti ručak za tri stotine siromašnih građana.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari