Na osnovu prikazanih partija u dosadašnjem delu Australijan opena najbolji hrvatski teniser imao je čemu da se nada u osmini finala prvog grend-slema u sezoni. Iako je igrao protiv vršnjaka i trenutno najtalentovanijeg svetskog igrača Huana Martina del Potra, Marin Čilić je demonstrirajući vrhunski tenis sa osnovne linije uspeo da posle pet setova pošalje protivnika nazad u Argentinu i da se plasira u četvrtfinale, što je ujedno i njegov najbolji rezultat u Melburnu 3:2 (5:7, 6:4, 7:5, 5:7, 6:3).

U duelu dvojice tenisera koji neguju sličan stil igre, nijanse su odlučivale o pobedniku svakog seta. Kako je vreme prolazilo, Del Potro je pokazivao znake umora, tako da je kraj meča jedva dočekao na nogama. Njegova fizička iscrpljenost nikako ne umanjuje Čilićev trijumf, koji je solidnim servisom i odličnim forhendom kao i sigurnim izlascima na mrežu u potpunosti zaslužio mesto među osam najboljih igrača na ovogodišnjem Australijan openu. Čilića u narednom kolu očekuje duel sa Endijem Rodikom koji je u zanimljivom meču punom prekreta savladao Fernanda Gonzalesa 3:2 (6:3, 3:6, 4:6, 6:2). Tačka preokreta dogodila se u četvrtom setu kada je kod rezultata 6:5 za Rodika, Gonzales izgubio svoj servis nakon sporne odluke sudije koja ga je potpuno izbacila iz koloseka. Umesto taj-brejka, američki teniser je poravnao rezultat u setovima, a onda rutinski priveo meč kraju. Zvanični šampion u Melburnu Rafael Nadal uspeo je nakon četiri seta da savlada hrvatskog dvometraša Ivu Karlovića i da na siguran način nastavi odiseju odbrane titule na „petom kontinentu“ 3:1 (6:4, 4:6, 6:4, 6:4). Endi Marej je počistio sa terena Džona Ajznera 3:0 (7:6, 6:3, 6:2), tako da će se u četvrtfinalu sastati sa Rafaelom Nadalom.

Nakon eliminacije Kim Klajsters, Nađa Petrova je u osminifinala preslišala zemljakinju Svetlanu Kuznjecovu, zbog čega je trenutno „najtraženija“ igračica na Australijan openu 2:1 (6:3, 3:6, 6:1). Ruskinju u četvrtfinalu očekuje duel sa nekadašnjom divom „belog sporta“ Žastin Enan koja je u četvrtom kolu uz dosta napora slavila protiv Janine Vikmajer 2:1 (7.6, 1:6, 6:3). Dinara Safina je zbog povrede bila primorana da preda meč Mariji Kirilenko u prvom setu kod rezultata 5:4 za protivnicu, dok je Ji Ženg pobedila Alonu Bondarenko 2:0 (7:6, 6:4). Kineskinju u duelu za polufinale očekuje meč sa veoma kvalitetnom Kirilenkovom.

Đoković rano jutros igrao protiv Kubota

Duel osmine finala između Novaka Đokovića i Lukaša Kubota na programu je bio rano jutros (početak duela zakazan za 6.00). Pobednik duela sastaće se u četvrtfinalu najverovatnije protiv uspešnijeg iz meča Fernando Verdasko i Nikolaj Davidenko.

Zimonjić i Nestor u četvrtfinalu

Nenad Zimonjić i Danijel Nestor pobedom protiv Filipa Marksa i Igora Zelenaja 2:0 (6:4, 6:2) u trećem kolu dublova na Australijan openu plasirali su se u četvrtfinale prvog grend slema u sezoni. Za mesto među četiri najbolja para sastaće se sa Arnoa Klemenom i Džonatanom Erlihom. Srbin i Kanađanin su prošle godine ispali u drugom kolu, tako da će nakon ovosezonskog izdanja navedenog turnira osvojiti značajan broj bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari