Cilj afere je kažnjavanje onih koji su otkrili Jovanjicu 1Foto: BETA/ AP/ Darko Vojinovic

Nadgledanje komunikacije predsednika Srbije ne mora po definiciji da bude nelegalno.

Postoji više scenarija po kojima je prisluškivanje predsednika moglo da bude izvedeno u skladu sa zakonom, kaže za Danas Božo Prelević, koordinator za bezbednost Skupštine slobodne Srbije, komentarišući medijsku kampanju koja je usledila nakon izjave Aleksandra Vučića da ima dokaze da je bio prisluškivan.

– Jedan od tih scenarija je da se njegova komunikacije nadzire, bez uvida u sam sadržaj razgovora, zarad kontraobaveštajne zaštite. Druga opcija koju zakon dozvoljava je da je predsednik prisluškivan po zahtevu tužilaštva, a sa dozvolom suda. Treća mogućnost je da su presretnuti razgovori predsednika sa licima koja su na merama, navodi Prelević.

Posmatrajući, kako navodi, histeriju koja je nastala nakon Vučićeve izjave, Prelević naglašava da mu je najuverljivija treća opcija.

– Ova afera vuče svoje korene od slučaja Jovanjica. Međutim, koliko god se trudili da zakopaju ovu priču, ona se ne može zakopati. Bojim se da će ovo biti iskorišćeno kako bi se izvršio strahovit pritisak na policiju i tužilaštvo koji su ovaj zločin otkrili, a nesumnjivo i na sud koji u njemu postupa. Suština je da se kazne oni koji su otkrili Jovanjicu, kaže Prelević napominjući da je nezapamćeno da delovi iskaza prvookrivljenog završe na zvaničnoj internet stranici vladajuće stranke.

Prema njegovim rečima, ovaj slučaj nije prvi u kojem su se pojavile indicije o povezanosti vlasti u Srbiji i narko klanova.

– Mi u kontinuitetu vidimo veze srpske političke elite i predstavnika najunosnije grane kriminala. Podsetiću na informacije o povezanosti sa Kavačkim klanom, Rodoljubom Radulovićem, pa i Zemunskim klanom. Sada je to Jovanjica. Prema svemu što možemo da vidimo, ulažu se ogromni napori kako bi se ovaj slučaj okrenuo i kao tema nametnuo rad policije i tužilaštva, ističe Prelević.

Cilj afere je kažnjavanje onih koji su otkrili Jovanjicu 2

O ovom slučaju u toku jučerašnjeg dana oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdeći da poseduje „deo svojih prisluškivanih razgovora“ ali i dodao da ih „nikad neće dati“ jer kako je naveo, neće da ruši svoju državu.

– Naša država postoji za razliku od nekih koje postoje samo na papiru, kojima upravljaju strane službe. Srbija je jedna od retkih zemalja kojima ne dominiraju interesi tuđih stranih službi. Prepustiću sve nadležnim organima i nadam se da će oni sve uraditi u skladu sa zakonom, kazao je Vučić obraćajući se medijima u selu Laćarak kod Sremske Mitrovice gde je obišao samohranu majku devetoro dece, Jovanku Đurić.

Upitan da precizira izjavu da zna ko stoji iza prisluškivanja, Vučić je rekao da je to izvučeno iz konteksta i da je kazao da „misli“ da zna ko stoji iza prisluškivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari