Cilj je 100 miliona doza već u decembru 1Foto: Astra Zeneca

Nedavno je u Velikoj Britaniji i u svetu odjeknula vest da su kompanija AstraZeneca i Univerzitet u Oksfordu zajedničkim radom stigli do toga da sa vakcinom protiv bolesti kovid 19 krenu u prvu fazu kliničke studije, u kojoj se proučava bezbednost i efikasnost na dobrovoljcima.

Fajnenšel tajms je nagovestio da bi prve količine ove vakcine mogle da budu dostupne već u decembru.

Aleksandar Tripković, direktor AstraZeneca Srbija, potvrdio je da je to moguće, ali i da je pred istraživačima još veliki posao.

– Podaci iz prve faze biće uskoro dostupni, a prelazak u kasnije faze je polovinom godine. Od svega toga zavisiće i procena kada bismo mogli da imamo vakcinu spremnu za distribuciju, a naš cilj je da do kraja ove godine proizvedemo do 100 miliona jedinica, ukoliko se vakcina pokaže efikasnom, ističe Tripković i dodaje da njihove inovativne lekove koriste milioni pacijenata u svetu.

Institut Džener sa Univerziteta Oksford objavio je nedavno sporazum sa kompanijom „AstraZeneca“, o što bržoj finalizaciji potencijalne vakcine „ChAdOk1 nCoV-19“ protiv virusa kovid 19. Oko 500 dobrovoljaca primilo je pre desetak dana eksperimentalnu vakcinu protiv korone.

Prema podacima SZO, ova vakcina je među sedam kandidata koji su u prvoj ili drugoj fazi kliničkih ispitivanja, a čak 82 vakcine su u pretkliničkoj fazi, odnosno ispituju se u laboratorijskim uslovima ili na životinjama. Pomenuta engleska vakcina je karakteristična po tome da ne može uzrokovati infekciju kod vakcinisane osobe.

– Stručno govoreći, naša vakcina-kandidat primenjuje virusni vektor baziran na oslabljenoj verziji virusa obične prehlade, adenovirusa, a sadrži genetski materijal SARS-CoV-2 „spike“proteina iz membrane koji je odgovoran za vezivanje virusa za ćelije domaćina. Rekombinantni adenovirus vektor je izabran da stvori snažan imuni odgovor od jedne doze i ne razmnožava se, kaže Tripković.

Uskoro testovi na 5.000 ljudi

Prema izveštajima ove kompanije, svi građani od 18 do 55 godina, koji su primili eksperimentalnu vakcinu, za sada dobro podnose celokupan proces i nije došlo do neželjenih efekata. Ukoliko sve bude kako je zamišljeno, sledi prelazak na drugu fazu, odnosno eksperiment nad 5.000 ljudi, koji bi mogao da bude sproveden u junu, da bi do kraja godine vakcina bila u upotrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari