Civilni sektor osudio napad na prostorije Žena u crnom 1(Foto: Žene u crnom)

Više od 30 organizacija civilnog društva tražilo je hitno procesuiranje osoba koje su u noći između petka, 22.oktobra i subote, 23. oktobra napisale grafite mržnje i uvreda na prostorijama Žena u crnom u Beogradu.

U zajedničkom saopštenju se traži i da napad osude predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, “jer su upravo članovi vladajuće koalicije kao i provladini mediji ovu organizaciju i njene članice često klevetali kao izdajnike”.

Kako se ističe, ovaj napad je direktna posledica poricanja genocida u Srebrenici i nekažnjivosti huligana koji koriste svaku priliku da slave Ratka Mladića i vređaju pripadanike bošnjačkog naroda, kao što je to bio slučaj 10. oktobra ove godine na rukometnoj utakmici između Crvene zvezde i Novog Pazara.

Ove organizacije pozivaju na zajedničko čišćenje grafita mržnje sutra od 13 časova u prostorijama Žena u crnom.

Zajednička akcija biće organizovana uz poštovanje epidemioloških mera koje je propisala Vlada Republike Srbije.

Potpisnice saopštenja su Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Fond za humanitarno pravo, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Odbor za ljudska prava Niš, Građanske inicijative, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD, Evropski pokret u Srbiji, Institut za evropske poslove, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Fondacija Centar za demokratiju, Građanska akcija Pančevo, NVO Impuls, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Akademska inicijativa “Forum10”, Urban-In, Novi Pazar, Centar za primenjenu istoriju, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Udruženje žena Peščanik, Sos ženski centar, Žene za mir, Autonomni ženski centar, Forum žena Prijepolja, Verujem ti, Forum ZFD – Srbija, Ženska solidarnost, Inicijativa A11, Centar za kulturnu dekontaminaciju – CZKD i aktivista REFORMA.

Staša Zajović iz Žena u crnom izjavila je za naš list da je najnoviji napad na ovu nevladinu organizaciju “očekivano nasilje nad nama”.

Ona je istakla da ovo nije ni prvi i sigurno neće biti poslednji u nizu napada na Žene u crnom, ukazujući da je nasilje prema ovoj organizaciji iz ugla mnogih poželjno i opravdano.

– Do sada nijedan slučaj napada na nas nije rešen u našu korist – naglasila je Zajović.

Žene u crnom su juče, između ostalog, saopštile da sadašnji politički režim u Srbiji, koji vodi Aleksandar Vučić koristi fašističke grupe i pojedince kao batinu u svojim rukama kako bi se obračunao i obračunavao sa svim slobodnomislećim grupama i pojedinkama i pojedincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari