Civilno društvo i pojedinci traže zabranu reklame Rio tinta na RTS 1Foto: FoNet RTS

Više od 30 organizacija civilnog društva i pojedinaca podnelo je Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahtev za zabranu reklame kompanije Rio tinto o projektu „Jadar“ zbog, kako tvrde, kršenja Zakona o oglašavanju.

Reklamom Rio tinta, koja se emituje na Radio-televiziji Srbije (RTS), smatraju podnosioci zahteva, prekršeno je više članova Zakona o oglašavanju, između ostalog, time što je navedeno da zelene tehnologije, električni automobili i čist vazduh zavise od ležišta litijuma u Srbiji, „jednog od najznačajnijih na svetu“.

„Ovo je pre svega lažna tvrdnja, a zatim je i neosnovana, nije potvrđena i dokumentovana i nije proverljiva. Ovim se utiče na formiranje mišljenja javnosti“, navodi se u zahtevu REM-u koji je objavilo ekološko udruženje „Suvoborska greda“.

Podnosioci zahteva smatraju da je Rio tinto tom reklamom prekršio zakon o informisanju time što za projekat „Jadar“ još nije urađena studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i time što taj projekat nije dobio dozvolu za eksploataciju.

Oni su se pozvali i na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da Srbija nema nikakve obaveze prema toj kompaniji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.