Čomić: Zakon o istopolnim zajednicama spreman za mandat sledeće Vlade 1foto: Vojin Radovanović/Danas

„Nacrt Zakona o istopolnim zajednicama koji smo dovršili uz ekspertsko mišljenje Saveta Evrope spreman je za mandat sledeće Vlade, kad god Vlada odluči da uradi ono što je sasvim logično i prirodno, a to je da osobama ne možete urediti ljubav, ali im možete pravno regulisati zajednicu u kojoj žive“, izjavila je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije u Ambasadi Francuske, u Beogradu.

Upitana hoće li biti ministarka u novoj Vladi odgovara da to nije pitanje za ministarstvo, već da je njihov posao da ispune plan koji su predali Vladi Srbije, a hoće li ministarstvo na čijem je čelu postojati i u novoj Vladi kaže da je to pitanje za predsednika Republike i predsednicu Vlade.

Govoreći o najnovijem izveštaju Evropske komisije Čomić kaže da EU nije učiteljica koja daje ocene, već da shodno informacija koje daju institucije Srbije pravi izveštaja kako bi ukazali na kojim poljima Srbija treba da radi kako bi otvorila dalje klastere.

Čomić govoreći o najavi Dveri da će u Skupštini tražiti zabranu Parade ponosa kaže da to znači da Dveri ne razumeju nadležnosti Skupštine i da će koristiti Skupštinu za veći domet onoga što je kršenje Ustava i širenje mržnje.

„Naša poruka onima koji hoće da kinje ljude jer su malo drugačiji od njih je – ako vam se ne sviđaju istopolne zajednice i oni koji u njima žive, nemojte živeti u njima i nemojte se družiti sa tim ljudima. Živite svoj život ako ga imate i pustite druge da žive svoj“, rekla je ministarka medijima.

Podizanjem zastave sa simbolom EuroPride 2022 na zgradi francuske ambasade u Beogradu obeležen je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Naznačeno je da će Beograd biti prvi grad u ovom delu Evrope i prvi grad van Evropskog ekonomskog prostora koji će imati priliku da organizuje EuroPride.

“Francuska, koja predsedava Savetom Evropske unije, želela je danas, ovim simboličnim gestom podizanja EuroPride zastave i prijemom za LGBTQI+ zajednicu u Srbiji, da istakne zalaganje Francuske i Evropske unije za jednakost prava svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i polni identitet”, rekao je na prijemu povodom Međunarodnog dana protiv homofobije ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Prijemu prisustvovali osim ministarke Čomić, između ostalih, i advokat Aleksandar Olenik, pravnik Milan Antonijević, kao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

“EuroPride će biti prekretnica za LGBTI+ zajednicu u njihovoj borbi za ravnopravnost, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Tog dana sve oči u Evropi gledaće u Beograd i Srbiju, što će biti prilika da se izvrši dodatni pritisak na Vladu da učini više kada je reč o zaštiti ljudskih prava”, navode koordinatori EuroPride 2022.

Iz EuroPride podsećaju i da LGBTI+ zajednica svoje zahteve nije menjala od 2017. godine, od kojih nijedan već pet godina nije ispunjen, i Zakon o istopolnim zajednicama.

Zbog svakodnevnog suočavanja sa diskriminacijom i nasiljem na ovaj Međunarodni dan pozivaju sve aktere u društvu da pokažu solidarnost sa LGBTI+ zajednicom i pomognu joj u borbi za ravnopravnost.

“Ovo je dan kada svi imamo priliku da se borimo za ravnopravnost. Bolji zakoni i politike su neophodni, ali da bi oni bili usvojeni i sprovedeni u praksi neophodna je politička volja i iskrena posvećenost borbi za ravnopravnost“, rekla je zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk, dodavši da je EuroPride prava šansa da Srbija usvoji Zakon o istopolnim zajednicama.

Dodala je i da je nedavno počela kampanja “Blokiraj mržnju, podeli ljubav“, koju su Evropska unija i Savet Evrope, a u čijoj realizaciji učestvuju i ambasadori zemalja Evropske unije i Grupe frankofonih ambasadora, mladi evropski ambasadori, kao i predstavnici institutcija koje podržavaju EuroPride.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari