Čongradin: Očekujem da moja prijava doprinese smanjenju napada na novinare 1Foto: J. Diković

Novinarka lista Danas Snežana Čongradin dala je danas izjavu u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal povodom uvreda i pretećih poruka koje preko društvene mreže Fejsbuk dobila od M.Č. tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije (FSS).

Tužilaštvo je reagovalo nakon što je Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti novinarke Danasa.

Čongradin je uvrede i pretnje dobila nakon izjave koju je dala agenciji FoNet. Pretnje sadrže direktne poruke, ali i niz audio i video snimaka u kojima je M. Č. upozorava “da je ona sada njegova jedina briga”, kao i da je svojim nastupom “uvredila njegove pirane na suvom”.

U snimcima se čuje i vidi kako uvredljivo komentariše izjavu Čongradin, pljujući televizor na kome je izjava puštena, kao i kako agresivno zamahuje ka ekranu na kojem je emitovana izjava naše novinarke.

Čongradin kaže da je saslušanje trajalo nešto više od pola sata i da je u zapisnik uneseno sve što je naša novinarka smatrala bitnim.

„Očekujem da moj slučaj, odnosno prijava, doprinese smanjenju napada na novinare, kao i da ohrabri druge, iako znam da je to teško, da prijave pretnje koje dobijaju zbog načina na koji obavljaju svoj posao. Osim lične bezbednosti to bih naglasila kao najvažniji cilj. Nadam se da će M. Č. biti pronađen i procesuiran u skladu sa zakon“, ističe Čongradin za Danas.

Premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastale su se danas sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, a dogovoreno je da Zaštitnik građana dostavi analizu predloženih izmena Zakona o javnom redu i miru, u delu koji se odnose na novinare, o čemu bi se razgovaralo sledeći put, saopšteno je iz Vlade.

Dogovoreno je da se prati i slučaj pretnji Snežani Čongradin, a na osnovu prijave koju je podnelo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Podsetimo, iz FSS-a su se ogradili od izjava M. Č. i naveli da se kao sportska organizacija ne bave političkim pitanjima, privatnim nalozima i izjavama zaposlenih.

“FSS se izričito ograđuje od svega što je izrekao zaposleni M. Č. i sve što je izrekao putem društvenih mreža i foruma ne predstavlja zvanični stav FSS-a, niti poslovnu politiku FSS-a. U slučaju da je M. Č. bilo kome od vaših zaposlenih uputio pretnje, FSS osuđuje takvo ponašanje kao neprihvatljivo. Ako se na osnovu dostupnih dokaza ispostavi da postoji osnov za disciplinsku odgovornost zaposlenog M. Č., FSS će pokrenuti odgovarajući disciplinski postupak pred nadležnim organima FSS-a“, stoji u odgovoru Fudbalskog saveza Srbije dostavljenom Danasu.

Prema Krivičnom zakoniku, ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Međutim, ugrožavanje sigurnosti lica koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja može da vuče zatvorsku kaznu u rasponu od šest meseci do pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari