Crna Gora je "srpska", koliko i Amerika engleska 1"Šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore": Patrijarh Irinej s Aleksandrom Vučićem Foto: Kabinet predsednika Srbije

Izjave srpskih političara o tome da je Crna Gora klasična srpska država je skoro kao kad bi Englezi rekli da su SAD klasična engleska država.

Samo to nikom od engleskih političara nikada ni na pamet ne bi palo, komentariše za Danas pisac Nenad Prokić, velikosrpsku retoriku prema Crnoj Gori, koja se intenzivirala uoči donošenja tamošnjeg zakona o crkvi, koji obuhvata i delovanje, pogotovo finansijsko – Srpske pravoslavne crkve.

Izjave o negiranju državnosti Crne Gore započeli su čelnici SPC, kao i savetnik predsednika Srbije, Nikola Selaković, da bi istim tonom nastavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i sam Aleksandar Vučić.

Milo Đukanović je na konferenciji svoje stranke najavio obračun sa SPC u Crnoj Gori i ideologijom stvaranja „velike Srbije“, smatrajući SPC čuvarom te ideologije. SPC je pozvala na proteste u Podgorici, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da će Srbija preko Venecijanske komisije Saveta Evrope zamoliti da se ne usvaja sporni zakon jer „nije dobar za srpski narod“, a Vlada Crne Gore na sve odgovorila: „Zahvaljujemo predsjedniku Vučiću za savete. Ali ga podsećamo i ovim povodom da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir, vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u celini. Mi nemamo, niti ćemo imati ambicije da utičemo na zakonodavnu aktivnost države Srbije, niti ćemo dozvoliti bilo kome, pa ni Srbiji, da utiče na naše odluke.“

– Mnogi iskoriste priliku da zadobiju autokefalnost, a kako stvari stoje Crnogorci bi to želeli da učine sada, kada je u tome uspela Ukrajina kod carigradskog Patrijarha, iako je Kijev centar ruskog pravoslavlja. To se dešava kada kulturno, ekonomski i politički jedna teritorija više ni na koji način nije impresionirana nekakvim dojučerašnjim centrom. Da li će takav cilj biti ostvaren – zavisi naravno od mnogih komponenti, globalnih i lokalnih, ali uvek postoji jedan veliki aspekt istine iza takve želje. U ovom slučaju je to već tridesetogodišnje nastojanje suseda da se po svaku cenu odvoje od retrogradne politike koju vodi zvanični Beograd. Nije neobično što neko ne želi da prati taj dugi samoubilački marš Srbije, koji niko razume i ne želi u njemu da učestvuje – smatra Nenad Prokić u izjavi za naš list.

Crna Gora je "srpska", koliko i Amerika engleska 2
Nenad Prokić Foto: FoNet (arhiva)

S druge strane, nastavlja on, ni to što radi Đukanović nije pitanje religije, jer ako je u Crnoj Gori religija odvojena od države, onda ne bi trebalo da se meša u te stvari.

– Međutim, pošto se ta linija razgraničenja ne raspoznaje u Srbiji, teško je baš iz Beograda to zameriti Crnogorcima. S tim što se u Srbiji većinska crkva meša u državu, a u Crnoj Gori država u crkvu. Inače, poručujem svima: „LJubite neprijatelje svoje“! Žalosno je što upravo sveštenici to prvi zaborave – zaključuje sagovornik Danasa, Nenad Prokić.

„Ono što sada čini i nagoveštava da čini predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, izaziva čuđenje čitavog sveta, neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve“, rekao je pre dva dana patrijarh Irinej. Dodao je da „pokušaji i ta dela koju nameravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski prevrću u grobovima svojim, videći šta čini njihov naslednik, nažalost“.

„Čovek koji sedi na prestolu Svetog Petra Cetinjskog, NJegoša, velikog srpskog pesnika i kralja Nikole, jednog mudrog vladara. Čude se tome da je na njihov presto došao čovek koji ratuje protiv Crne Gore, protiv Srba u Crnoj Gori“, rekao je patrijarh srpski Irinej u emisiji „Razgovor sa patrijarhom“ objavljenoj na Youtube kanalu TV Hram.

On se zapitao šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore, dodavši da isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi. Kako kaže, žalosno je da čovek koji je na „tronu svojih predaka“ čini ono što ni Turci nisu činili. „Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda“, rekao je Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.