Crni petak: Gužve u tržnim centrima u Beogradu i Nišu uprkos koroni (FOTO) 1Foto: Južne vesti / J. Adamović

U popodnevnim časovima danas zabeležene su velike gužve i redovi u tržnim centrima u Beogradu i Nišu povodom popusta tokom „Black Friday“ (crnog petka), uprkos sve više narastujećem broju novoobolelih i preminulih od korona virusa.

Potrošači se danas nisu pridržavali mera koje propisuju epidemiolozi, a sve zarad kupovine, najčešće odeće, po sniženim cenama.

Južne vesti su danas pisale da je deo Obrenovićeve ulice bio blokiran ljudima koji čekaju u redu za ulaz u tržni centar „Forum“, a gužva je bila i na samom ulazu i u zatvorenom delu gde kupci čekaju da neko izađe kako bi ušli unutra.

Razlog su popusti koje trgovci danas, a neki i tokom celog vikenda, daju povodom „Crnog petka“. Načelnik Komunalne milicije kaže da su planirane pojačane kontrole poštovanja mera uvedenih zbog sprečavanja širenja virusa korona.

Novinari Južnih vesti su najveće gužve primetili u samom centru Niša, ispred „Foruma“. Uglavnom su u redovima mladi, a većina je bila sa zaštitnom maskom.

Crni petak: Gužve u tržnim centrima u Beogradu i Nišu uprkos koroni (FOTO) 2
Foto: Južne vesti / J. Adamović

Epidemiolog Predrag Kon je povodom gužvi i redova koji su danas zabeleženi rekao da je teško zabraniti „Crni petak“, ali da su mere zaštite vrlo jasne i da je odgovornost na organizatorima akcija i građanima.

Prema tome, onaj ko organizuje „Crni petak“ je direktno odgovoran za ono što budu posledice. Ako se poštuju mere i ako se obezbedi da to funkcioniše to bi i moglo da se proguta, ako je činjenica da se stvaraju gužve ispred ne može se prihvatiti odgovornost za tako nešto i odgovornost je na onima koji su to organizovali, a svako nosi i individualnu odgovornost. Meni ne bi palo napamet, nije mi je jasno kako je to sada najznačajnije kada je danas 57 umrlih, to mi uopšte nije jasno – pojasnio je Kon.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 7.780 novozaraženih od korona virusa i 57 preminulih. Ukupno u našoj zemlji do sada su 155.994 osobe obolele od ovog virusa, a registrovana su 1.423 smrtna slučaja.

Navika da se kupuje nakon Dana zahvalnosti u Americi potiče od velikih parada koje su počele da se organizuju 1952. godine u sklopu marketinških kampanja robnih kuća, poput Macy’s i Eaton’s, u Filadelfiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari