Cucić: Oko 700 dece migranata od 1. septembra kreće u školu 1 Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Za razliku od prethodnih godina situacija na migrantskoj ruti je mirna i stabilna. Oko 700 dece migranata koji borave u Srbiji od 1. septembra biće uključena u sistem obrazovanja, rekao komesar za izbeglice Vladimir Cucić.

Cucić je gostujući u Dnevniku RTS, rekao da su migracije konačno ušle u uobičajene tokove i veći priliv migranata se ne očekuje u narednom periodu, što znači da su i migranti koji se trenutno nalaze u našoj zemlji postali svesni da će ovde ipak provesti duži period i sada je akcenat na uključivanju dece u obrazovni sistem i druge vidove uključivanja i zbrinjavanja.

Kako je naveo, svi migranti su smešteni u prihvatne centre i nema ih više po parkovima.

Kada je reč o broju tražilaca azila on je promenljiv. Veliki broj je izrazio nameru da zatraži azil iz proceduralnih razloga, ali je reč o samo stotinak onih koji će zaista i ostati u Srbiji“, istakao je Cucić i dodao da ima i onih kojima je čekanje dosadilo pa se vraćaju u zemlje porekla.

„Ostvareno je preko 500 dobrovoljnih povrataka mahom u Avganistan, a ima i onih koji su se sami vratili do Grčke“, rekao je Cucić.

Niko ne može da pretpostavi kako će se narednih meseci kretati migranti kao ni šta bi moglo da utiče na njihov broj. Ipak slike iz prethodnih godina se na našim prostorima više ne očekuju.

„Smirivanje žarišta će svakako smanjiti izlazak ljudi iz tih zemalja. A od kraja oktobra zbog vremenskih prilika priliv će svakako da jenjava. Preduzeti su svi koiraci da ne dođe ponovo do onakvog priliva migranata na Balkanskoj ruti što nije slučaj kada je reč o Mediteranu, ali to neće pogađati našu zemlju“, smatra Cucić.

Krajem školske godine oko 90 mališana iz prihvatnih centara završilo je školsku godinu. Od 1. septembra taj broj će biti mnogo veći.

„Kolege iz ministarstva su sjajno uradile posao. Sve ono što je obavezno za našu decu kada je reč o obrazovanju obavezno je i za decu migranata. To znači da će sva deca migranata biti uključena u sistem osnovnoškolskog obrazovanje“, rekao je Cucić za RTS.

Komesar za izbeglice kaže da je reč o oko 700 dece koja se nalaze u prihvatnim centrima u 20 mesta u Srbiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari