Curić: Bošnjačko jedinstvo nema alternativu 1Novi Pazar Foto: BETAPHOTO/ISHAK SLEZOVIĆ/DS

Tribinom „Trideset godina samoopredeljenja građana Sandžaka“, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) završilo je obeležavanje Dana samoopredeljenja.

Predsednica BNV Jasmina Curić, na ovom skupu, je ocenila je da Dani samoopredeljenja nisu značajni samo za Bošnjake Sandžaka već i za sve ostale narode koji žive na ovim prostorima.

– Bošnjačko jedinstvo nema alternativu. Samo na taj način obezbedićemo i osifurati svoju političku egzistenciju. Zato pozivam sve bošnjačke partije da u svojim programima prihvate ovo pitanje kao nacionalno suštinsko pitanje opstanka i boljeg života Bošnjaka na ovim prostorima – naglasila je Curić.

Među učesnicima tribine bio je i Admir Lisica iz BiH. On je poručio da Bošnjaci „moraju da slede put Alije Izetbegovića, posebno po pitanju Sandžaka, Vlasti BiH moraju da nađu način kako da zaštite građane Sandžaka“.

Dani samoopredeljenja organizuju se kao sećanje na održani referendum o potpunoj političkoj i teritorijalnoj autonomiji Sandžaka sa pravom na priključenje jednoj od republika bivše Jugoslavije. Od ukupnog broja izašlih na birališta, iz sandžalkih opština i dijaspore, za autonomiju se izjasnilo 98,2 odsto Bošnjaka.

Referendum je održan od 25. do 27.oktobra 1991. godine, a organizovalo ga je tadašnje Muslimansko nacionalno veće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u BNV, na čijem čelu je bio lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin. I tada i sada okosnici bošnjačkog nacionalnog saveta čine kadrovi Ugljaninove partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari