Cvejić o pretnjama Danasu: Pojačane patrole oko redakcije, najstrašnije je što se poredimo sa Šarli Ebdoom 1Foto: Printscreen/Nova S

Urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović primio je preteći mejl juče tokom jutarnjih časova, koji je stigao pod naslovom „beogradski Šarli Ebdo“. Urednik portala Danas Bojan Cvejić rekao je da su nadležni brzo reagovali posle prijave i da je Policijska uprava Vračar obećala da će pojačati patrole oko redakcije.

Urednik portala Danasa dodaje da su nadležni krenuli brzo da reaguju, kontaktirali su ih iz Tužilaštva i policije, a iz Policijske uprave Vračar su obećali da će pojačati patrole oko redakcije i rekli da pozovu ako bilo šta sumnjivo primete.

„Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na ‘mejnstrim’ desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda“, piše na početku tog pisma naslovljenog kao „Beogradski Šarli Ebdo“.

Ovo je samo deo sadržaja pretnji, a u nastavku su imenovani mnogi kolumnisti ovog dnevnog lista.

„Nismo saznali novi razlog osim naše uređivačke politike koja se možda ne sviđa jednom delu Srbije. Svakako da je to i posledica neke kontinuiranog narativa u javnosti koji se vodi protiv nezavisnih medija, tako da ovakve stvari koje dođu možemo da povežemo sa čitavom tom pričom koja se u javnosti priča. Mi smo juče odmah kontaktirali odeljenje za visokotehnološki kriminal pri MUP-u, prego Nezavisnog udruženja novinara Srbije aktivirana je i radna grupa za bezbednost novinara, tako da moram da kažem da su nadležni organi počeli da rade svoj posao. Kontaktirani smo od svih organa, oni rade na tome, pokušavaju da uđu u trag i policijska uprava Vračar češće će patrolirati oko naše redakcije i nadamo se da će ovo brzo da se razreši“, rekao je Cvejić i dodao:

„Neke kolege su uplašene, a i oni koji se ne plaše, nije im prijatno, tako da smo juče poslali mejl da svako ko se ne oseća prijatno i bezbedno danas može da radi od kuće“.

Cvejić ističe da novinari Danasa često dobija preteće poruke, ali da ovaj mejl nije impulsivan, već je poslat od strane nekoga ko prati njihov rad. Najstrašnije je, ističe, što se Danas poredi sa Šarli Ebdoom, što je bila jedna od najvećih tragedija u istoriji novinarstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova primilo je prijavu redakcije dnevnog lista „Danas“ da su  im upućene pretnje preko njihovog službenog mejla, i preduzeće sve mere kako bi se uhapsila osoba koja je pretila redakciji, saopštio je MUP.

Više različitih medija, medijskih udruženja i novinara reagovalo je povodom pretnji koje su stigle na mejl adresu glavnog i odgovornog urednika lista Danas Dragoljuba Petrovića, a u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari