Da li će direktorka Centra za socijalni rad nastaviti da radi svoj posao nakon isteka suspenzije licence zbog slučaja ubistva devojčice? 1Foto: czsr-vrsac.org.rs

Nakon porodične tragedije koja se početkom oktobra prošle godine dogodila u Vršcu, u kojoj je dvogodišnja devojčica ubijena, v. d. direktorka Centra za socijalni rad Mirjana Knežević dobila je privremenu zabranu samostalnog rada u obavljanju poslova iz delatnosti socijalne zaštite i suspenziju licence, zbog pogrešne procene Centra o bezbednosti deteta.

Na osnovu Registra izrečenih mera članovima Komore socijalne zaštite, u koji je Danas imao uvid, suspenzija licence Mirjani Knežević traje do 10. maja ove godine, tačnije do danas.

Predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Mirjana Veljović objašnjava za Danas da generalno, kada je  suspenzija licence u pitanju, stručni radnik ne može samostalno da obavlja poslove iz domena stručnog radnika, te poslove može da radi samo uz mentorstvo.

„Kako to u praksi funkcioniše to niko ne zna. Vrlo je realno da radnici rade isto bez obzira na suspenziju da akte potpisuje neko drugi, da je to mentorstvo čista forma i da tu nema suštine u smislu ispravke grešaka u radu koji su doveli do suspenzije. To je još jedan od primera kako normativni okvir ne može da odgovori potrebama posla, a to su propisi iz 2011. godine odnosno 2013. godine. Eto punih 12, odnosno 10 godina ministarstvo nije u stanju da izmeni propise kako bi se kroz ovaj institut postigao neki efekat“, navodi Veljović.

Da li će direktorka Centra za socijalni rad nastaviti da radi svoj posao nakon isteka suspenzije licence zbog slučaja ubistva devojčice? 2
Mirjana Veljović Foto: Privatna arhiva

Suspenzija licence, kako objašnjava naša sagovornica, ne utiče na direktorsku poziciju jer propisi u sistemu socijalne zaštite ne traže licencu za obavljanje poslova direktora.

„U samom sistemu 90 odsto direktora je godinama u v. d. stanju i uglavnom su politički podobne, a ne stručne, iskusne i kompetentne ličnosti za obavljane tih poslova što je neophodno u svim sistemima, a ne samo u sistemu socijalne zaštite, jer je naš sistem godinama zapostavljen i zapušten. Što se tiče imenovane, koleginica je ipak razrešena zbog isteka mandata, suspenzija licence je u toku i radi kao stručni radnik – voditelj slučaja. I šta je urađeno, forma je zadovoljena, a suštinski sve je ostalo isto“, naglašava Mirjana Veljović iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti.

Ističe da već sada, a i u buduće niko neće hteti da radi u sistemu socijalne zaštite.

„Kolege masovno odlaze, a mladi ne žele da rade za ovakvu zaradu i uslove koji su ispod svakog ljudskog dostojanstva, a mi smo valjda jedna humana oblast koja bi trebala da se vodi najboljim interesom korisnika“, dodaje ona.

Podsetimo, kada se dogodio nesrećni slučaj, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova tražio smenu Mirjane Knežević od Grada Vršca koji je nadležan za postavljanje rukovodstva u Centru za socijalni rad.

Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova naveo je, nakon sprovedenog nadzora, da je Centar za socijalni rad u Vršcu pogrešno procenio da bezbednost deteta nije ugrožena i uprkos protivljenju majke, odredio da otac viđa dete, što se na kraju kobno završilo.

Vuletić je izneo i hronologiju reagovanja Centra za socijalni rad počevši od 30. aprila 2022. godine kada je majka prijavila policijskoj stanici u Vršcu nasilje u porodici, a policija je istog dana obavestila Centar, što je bilo prvo saznanje o nasilju u ovoj porodici.

Po prijavi nasilja u porodici u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja procenjen je visok rizik od strane policije i istog dana su počiniocu nasilja izrečene hitne mere – udaljenje iz stana i zabrana kontaktiranja žrtve i zabrana da počinilac prilazi žrtvi 48 sati.

„Iako je po procedurama formiran stručni tim u Centru za socijalni rad, nakon čega je slučaj razmatran na Grupi za koordinaciju i saradnju, kojom rukovodi Osnovno javno tužilaštvo, konstatovan visok rizik od ponavljanja nasilja, izostala je redovna saradnja Grupe za koordinaciju kao i preventivne mere prema majci, žrtvi“, naveo je tada pokrajinski sekretar Vuletić.

Sa druge strane, Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti tvrdio je ne može sva krivica da se pripiše samo Centru za socijalni rad već da je sistemska, navodeći da je u ovom slučaju i javni tužilac zakazao, o čemu je Danas već pisao. Zbog ovog slučaja u Vršcu javnost je bila uznemirena.

Prema podacima Komore socijalne zaštite, privremena zabrana rada u socijalnoj zaštiti izrečena je i socijalnoj radnici Sonji Spasevski, zbog čega joj je licenca suspendovana do 10. avgusta ove godine, kao i Marinković Milutinu, dok je psihološkinji Dragici Kostić iz istog Centra za socijalni rad izrečena javna opomena.

Šta stoji u Zakonu o socijalnoj zaštiti o licencama

Zakon o socijalnoj zaštiti propisuje da licencu stručnom radniku za obavljanje stručnih poslova u socijalnoj zaštiti izdaje Komora socijalne zaštite na šest godina.

„Pravo na licencu ima stručni radnik koji ima propisanu stručnu spremu, koji je uspešno završio odgovarajući akreditovani program obuke u trajanju predviđenom standardima za konkretne poslove i koji ima odgovarajuće radno iskustvo, odnosno položen stručni ispit u skladu sa zakonom“, navodi se u zakonu.

Licenca se, kako se dodaje, obnavlja na zahtev stručnog radnika pošto protekne rok na koji je izdata, a u tom slučaju primenjuju se isti uslovi kao i kod izdavanja licence.

„Ukoliko nadležni organ ne obnovi licencu, stručni radnik gubi pravo da obavlja poslove za koje je predviđena licenca“, ističe se u Zakonu o socijalnoj zaštiti.

Stručnom radniku se oduzima licenca pre isteka roka na koji je izdata, ako:

  • poslove ne obavlja u skladu sa propisima i standardima,
  •  dođe do otkaza ugovora o radu zbog učinjene povrede radne obaveze ili radne discipline,
  •  grubo prekrši Etički kodeks.

Prema članu 189. ovog zakona, Komora socijalne zaštite izdaje, obnavlja, suspenduje i oduzima licence stručnim radnicima.

„Na rešenje Komore kojim se odbija zahtev stručnog radnika za izdavanje i obnavljanje licence, odnosno protiv rešenja kojim se oduzima licenca stručnom radniku može se izjaviti ministru nadležnom za socijalnu zaštitu. Rešenje ministra je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor. Bliže uslove za izdavanje licence, obrazac licence i način izdavanja i obnavljanja licence, odnosno suspenzije i oduzimanja licence stručnim radnicima propisuje ministar nadležan za socijalnu zaštitu“, navodi se u zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari