Da li je lider Hrvata u BiH Dragan Čović izdao svog saveznika, šefa srpskog entiteta Milorada Dodika, to je glavno pitanje kojim su se juče bavili komentatori bosanskohercegovačke političke scene.

Nije, odgovara kategorično u svom komentaru za portal Kliker.info Slobodan Visković, samo je „ranijih godina pametno i maksimalno iskoristio Dodikovu nezajažljivu želju da rasipa snagu i gdje treba i gdje ne treba i njegovu iracionalnu potrebu da svakom loncu bude poklopac, pa i hrvatskom nacionalnom pitanju u BiH“ i Dodika iskoristio u potpunosti da pitanje položaja Hrvata nametne kao jedno od ključnih pitanja u BiH.

Posle dvodnevnih razgovora sa svojim saveznikom liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je da je „Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bliže odluci da ne učestvuje u vlasti na nivou BiH“. U svom uobičajenom maniru, Dodik je ovu veoma bitnu političku činjenicu okitio sa mnogo folklora, pa je istakao da SNSD „ne interesuje Bakir Izetbegović kao neko ko daje milostinju“, ali da se vara svako ko misli da „nećemo u Narodnoj skupštini donijeti odluku ili rezoluciju koja predviđa da niko u Savjetu ministara ni u Parlamentarnoj skupštini BiH u ime Srpske ne može donositi odluke dok se ne konsultuje i ne dobije saglasnost parlamenta Srpske“.

Ne slažu se svi komentatori sa napred citiranim Viskovićem, koji misli da se Dodik „oprostio od vlasti na nivou BiH, a nakon sukobljavanja unutar SNSD-a mogao bi ostati bez vlasti na nivou RS (ako ne odmah, za par mjeseci sigurno)“. Dodikovim najavama „odluke ili rezolucije“ kojima će blokirati svaku odluku sa vrha BiH koja, po oceni vladajuće koalicije u Banjaluci nije u interesu RS, ne samo da veruje nego je kao ključnu opasnost za sprovođenje bilo kakvih reformi u pravcu iznenada poboljšanih evropskih izgleda BiH vidi poznati zagrebački komentator bosanskohercegovačkih prilika dr Nino Raspudić.

„Ostaje se vidjeti hoće li se SDA i dalje inatiti i napraviti neodrživo Vijeće ministara sa SDS-om, ili će progutati gorku pilulu, da ne kažemo nešto gore, i SDS zamjeniti SNSD-om, nakon što početni blef nije uspio. Moguće je da će doći do, gledano iz cjeline BiH, najbolje solucije, a to je da obje velike stranke iz RS sudjeluju u formiranju državne vlasti, što bi joj garantiralo stabilnost.“

Ako ovu situaciju dodatno ne komplikuje, svakako je komentatorima čini još zanimljivijom da se koalicija Domovina, kao predstavnik izbegličke bošnjačko-hrvatske populacije, ponudila da uđe u Vladu RS. Na čelu te koalicije praktično je Ramiz Salkić, novoizabrani potpredsednik RS. Dodik, koji je ranije izjavljivao da izborni uspeh te koalicije slabi Srpsku, neki dan je rekao da mu je drago „što je izražena spremnost ove koalicije da radi i da zajedno sa nama sačini novu većinu u parlamentu Srpske“.

Ali drago nije i Željku Komšiću, čija Demokratska fronta čini deo koalicije Domovina, pa je oštro upozorio da je Ramiz Salkić „funkcioner SDA iz entiteta RS“ neovlašćeno razgovarao sa Dodikom o navodnom ulasku „Domovine u koaliciju sa SNSD-om i njegovim satelitima“ i da za to nema podršku DF. Komšić je zapretio SDA da bi, ukoliko ostane pri namerama o ovoj koaliciji, mogao da traži nove partnere u FBiH i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari