Da li je pooštravanje kazni za silovatelje dovoljno ili je potrebno da država uradi još nešto? 1Ilustracija: Radenko Topalović/Danas

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC) kaže za Danas komentarišući inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je se silovateljima izriče doživotna kazna zatvora, da je inicijativa na mestu, ali da je predsednik izostavio ono najvažnije – da mora da se promeni definicija silovanja.

– Predsednikova incijativa da se pooštre kazne je na mestu. Međutim, predsednik je izostavio ono najvažnije – a to je da mi moramo da promenimo samu definiciju silovanja, jer ako se to ne uradi, nećemo imati koga da osudimo. Definicija silovanja koja kod nas postoji u zakonu je zastarela, ona je odbačena u Evropskoj uniji, i treba da bude izmenjena, na šta se Srbija uostalom i obavezala ratifikovanjem Istanbulske konvencije 2013. godine, i na šta upozorava i Evropska komisija u svom izveštaju. Autonomni ženski centar je takođe uputio radnoj grupi za izmenu Krivičnog zakona incijativu da dođe do promene definicije silovanja odnosno da se zasniva na nedostatku pristanka umesto na upotrebi sile, zaključuje Macanović.

Sa druge strane, Radivoje Kastratović, advokat iz Kragujevca, navodi da je ovo još jedna u nizu populističkih izjava kojom Vučić izlazi iz okvira svojih nadležnosti, unižavajući struku i sakupljajući jeftine političke poene na jednom ovako osetljivom pitanju.

Dakle, da li ima mesta pooštrenju sankcija, kod ovih krivičnih dela, je pitanje na koje odgovor treba da da stručna javnost, nakon temeljne analize i široke debate, ali je notorna stvar da visoke kazne ne odvraćaju, u većoj meri, učinioce od izvršenja dela, već se najbolji rezultati postižu adekvatnom prevencijom i kreiranjem povoljnog društvenog ambijenta, na kom polju bi Vučić trebao da iskaze svoje sposobnosti, znanje i političke kapacitete, kaže Kastratović.

Marija Milošević, aktivistkinja Udruženja Res Publika iz Kragujevca, podržava oštrije kazne za izvršioce najtežih krivičnih dela.

– Međutim, smatram da bi država trebalo više da radi na resocijalizaciji osuđenika da bi odslužena kazna imala smisla, njihov povratak u društvo bezbedan za sve i da se krivična dela ne bi ponavljala. Potrebno je i da institucije pravovremeno reaguju na svako ispoljavanje agresije i nasilničkog ponašanja u svim uzrastima, kaže Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari