Da li je posao za Vojsku ugrozio reku? 1Kragujevac Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Institut za javno zdravlje u Kragujevac utvrdio je da „nema tragova zagađenja, niti promene kvaliteta vode u reci Lepenici“, u koju je 11. aprila izlivena crvena tečnost.

– Očigledno je da je u pitanju bila crvena tečnost lako rastvorljiva u vodi i vrlo brzo je otišla tokom reke. Poznato je da tečnost putem kišne kanalizacije iz Kosovske ulice izlivena u korito reke Lepenice, i to u vreme policijskog časa, u subotu, 11. aprila, između 14 i 15 sati. Tečnost se izlivala oko 30 minuta, rekla je juče agenciji Bata Jelka Ranković, šefica odeljenja ekotoksikologoje u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje.

Ona je ocenila da je najverovatnije neko izručio tankove sa bojom, moguće je da su to farbare ili štamparije, ali je, prema njenim rečima, na drugim organima da provere ko je u vreme policijskog časa imao mogućnost da izlazi, a činjenica je da je to neko „ko dobro poznaje mesto gde ispušta tečnost“.

Poslednje farbanje Lepenice u crveno, nije i prvo ispuštanje boje i otrovnih supstanci u tu reku od 2018. naovamo. Naprotiv, nakon gotovo jednodecenijske pauze, konkretnije od dolaska Fijata u Kragujevac, Lepenica, u poslednjih godinu – dve, neretko, kroz sami centar šumadijske prestonice teče ofarbana u crveno, ponekad u plavo ili žuto, po čemu se nekada, u vreme proizvodnje „fića“, „tristaća“, potom „stojadina“, „jugića“, „florida“…, teretnih vozila marki „rival“, „turbo zeta“ i drugih, pouzdano znalo kojom bojom ili bojama se toga dana farbaju vozila u Zastavinim fabrikama automobila i kamiona.

Organizacioni odbor protesta bivših radnika Zastave kamioni u stečaju, koji već dve godine zahtevaju isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža, još od 2018. medijima i vlastima dostavljaju fotografije ponovo obojene Lepenice. Predstavnici odbora juče za naš list kažu da u centru Kragujevca, u blizini mesta gde je, kako je utvrđeno, izlivena crvena tečnost u reku, bazene i tankove sa bojom jedino ima pogon Lakirnica bivše Zastavine fabrike kamiona, koju je svojevremeno preuzelo novoformirano vojno preduzeće Zastava TERVO.

Član odbora protesta nekadašnjih kamiondžija“ Milić Micić kaže da poseduje izveštaj Ministarstva za zaštitu životne sredine, nastao nakon prijave bivših radnika Kamiona nadležnoj republičkoj inspekciji, u kojem je na sedam strana navedeno da su na više lokacija u bivšoj fabrici kamiona i Zastavi TERVO pronađene supstance opasne po životnu sredinu.

Podseća da je TERVO, krajem minule sedmice, uz veliku pompu ministru odbrane Aleksandru Vulinu i vojnim vlastima predao novi vojni sanitet koji je, prema rečima Vulina, u TERVU „napravljen za samo petnaest dana“.

– Bilo bi neodgovorno da tvrdim da Zastava TERVO ovih dana ispušta boju u Lepenicu. To napokon treba da utvrde nadležni gradski i državni organi. Ono što znam jeste da u pogonu Lakirnica Zastave kamiona, koji je preuzela Zastava TERVO, ima 25 tona neupotrebljive boje, koja se nalazi u podzemnim bazenima za potapanje kabina. U TERVU ne znaju šta će sa tom bojom koja sadrži supstance opasne po životnu sredinu, kaže Micić za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari