Da li muškarci shvataju ljubav ozbiljno? 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

Američki književnik Fred Oliver Berton je na današnji dan pre 80 godina pisao o zanimljivoj, uvek aktuelnoj temi koja interesuje svakoga, jer zadire u domen najvažnijih životnih pitanja, a to je ljubav i ljubomora.

Pravio je interesantnu paralelu između shvatanja žene i muškarca kada je reč o ljubavi i ljubomori.

„Žene shvataju ljubav uvek ozbiljno. To je za njih pitanje od ogromne važnosti, u to niko ne sumnja“, rekao je Berton u svom članku.

„A kako uzimaju muškarci ljubav? Ako bismo usvojili opšte mišljenje da većina muškaraca ne shvata ljubav ozbiljno, onda nam se nameće pitanje šta bi radile one žene koje od muškarca očekuju ozbiljnu ljubav i neće bez toga da stupe u brak? Odgovor na ovo pitanje je jasan: postoji veliki broj muškaraca koji ljubav, bez sumnje, isuviše ozbiljno uzimaju.“Da li muškarci shvataju ljubav ozbiljno? 2

Prema Bertonovom mišljenju većina muškaraca je od pamtiveka ozbiljno shvatala ljubav, piše list Pravda na današnji dan 1940. godine.

„Ogromna većina muškaraca će vam, ako im postavite pitanje šta smatra za najozbiljniju stvar na svetu, odgovoriti: jelo i ljubav“, istakao je književnik.

Za mnoge muškarce je ljubav životna misija, glavni cilj života.

Ne samo pesnici, književnici i umetnici, nego i običan čovek zanosi se kroz ceo svoj život divnom i uzvišenom poezijom ljubavi.

I to nije za njega razonoda, već sasvim ozbiljno zanimanje, koje mu život ispunjava sadržinom i zadovoljstvom.

Berton tvrdi da su baš s toga nepravedne one žene koje muškarce optužuju da ljubav ne shvataju ozbiljno i da je za njih brak samo razonoda ili erotično zadovoljstvo.

Književnik se bavio i drugim problemom, koji je u tesnoj vezi sa ljubavlju i igra ključnu ulogu u bračnom životu, često i kobnu, a to je ljubomora.

Berton smatra da mlade žene često i sasvim nesvesno osećaju ljubomoru, pa s toga sa velikom sumnjom i krajnjom nevericom prate ponašanje svojih muževa iz bojazni da ih oni mogu izneveriti.

„Sa druge strane, muškarci su u tom slučaju u mnogo povoljnijem položaju, pošto kod žena nedostaje urođena i nasleđena biološka sklonost da iznevere muža koga vole i za koga su vezale ceo svoj život“, objasnio je Berton.

Književnik tvrdi da po svemu sudeći, neverstvo muškarca u braku ipak nema toliko nemilih i krupnih posledica za porodicu, kao ženino koje se sveti najviše deci.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme na današnji dan piše o partiji šaha koja je trajala 12 godina.

Da li muškarci shvataju ljubav ozbiljno? 3Najdužu partiju šaha koja je bila upamćena dugo vremena, odigrali su dva člana šahovskog kluba u engleskoj varoši Lidsu.

Jedan od njih, po imenu Urbinson, iselio se još 1928. godine u Australiju, pa je pre polaska obećao svom kolegi Čarlingtonu, da će pismenim putem da produži započetu šahovsku partiju sa njim, piše list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Oni su, s obzirom na veliku udaljenost, godišnje menjali svega četiri poteza, tako da je Čarlington dao mat svom protivniku tek oko Uskrsa 1940. godine.

Urbinson je to tada potvrdio pismom, koje je tih dana pristiglo iz Australije.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.