Danas odluka o radu škola 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Sednica Tima za škole na kojoj će biti odlučeno kako će učenici iz centralne Srbije, pohađati nastavu od ponedeljka, 24. januara, kada počinje drugo polugodište, biće održana danas u 14 i 30 sati, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Iz Ministarstva najavljuju da će odluka Tima zvanično biti saopštena sutra.

Tim za škole će takođe odlučiti o modelima nastave naredne nedelje u vojvođanskim školama. Podsetimo da osnovci ove nedelje časove imaju u školi, a srednjoškolci su na kombinovanoj nastavi.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas da se mora izbeći rizik od spajanja korone i sezonskog gripa.

„Nisam 100 odsto siguran po kom modelu će se ići u školu, ali najefikasnije za decu i nastavnike bi bilo da se ide po neposrednom modelu u škole, a predškolske ustanove sigurno idu“, rekao je Ružić na TV Hepi.

On je kazao da su nastavnici spremni za onlajn nastavu jer se i pre izbijanja epidemije radilo na njihovoj edukaciji za takvu nastavu.

„Bilo je manjih problema u početku, što je i logično, ali brzo smo se prilagodili. Nije lako ni nastavnicima, ni deci, ali tako je kako je“, kazao je Ružić.

Upitan da li mogu da se organizuju ekskurzije, ministar je rekao da svaka škola mora da traži dozvolu Ministarstva.

„Ne može se organizovati ekskurzija na sopstvenu odgovornost. Ako je to mesto u Srbiji u zelenoj zoni, kao i škola, onda se traži dozvola Ministarstva za odlazak“, objasnio je Ružić.

Ministar je pre dva dana kazao da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnoj populaciji zaraženih virusom korona bio tri odsto, ali se u međuvremenu epidemiološka situacija značajno pogoršala.

Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je da se na dve nedelje odloži polazak u školu na klasičan način ili da nastava bude onlajn, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji i karakteristike omikron soja korona virusa, koji se mnogo brže širi i u većoj meri zahvata i decu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari